Ga naar de inhoud
Auto bekogeld met eieren

Amnesty doet aangifte van bedreiging na intocht Staphorst

De demonstratie in Staphorst. Beeld © Persbureau Meter

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft aangifte gedaan van bedreiging en vernieling naar aanleiding van de situatie rond de sinterklaasintocht in Staphorst gisteren. Medewerkers van de organisatie waren bij de intocht aanwezig vanwege de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Hun auto werd belaagd door een groep tegendemonstranten.

"De vernieling aan een auto raakt ons het minste. Het gaat ons om de bedreiging en het doelbewust verhinderen van het uitoefenen van een mensenrecht", zegt een woordvoerster van Amnesty International. "De waarnemers gaan het hele jaar door naar allerlei demonstraties maar zijn nooit eerder op deze manier bedreigd en geïntimideerd."

Een groep tegendemonstranten bekogelde auto's met eieren en stak vuurwerk af. Bij de groep zaten meerdere mensen die zich hadden verkleed als Zwarte Piet:

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28
De politie en de Mobiele Eenheid hebben gisteren bij de afrit Staphorst op de snelweg A28 ingegrepen toen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden opgezocht door tegendemonstranten.

In aanloop naar de demonstratie van KOZP ontstonden problemen omdat voorstanders van Zwarte Piet het protest wilden tegenhouden. Daarbij werden naast de waarnemers ook de leden van KOZP belaagd. Amnesty International wil een onderzoek naar de gang van zaken. De politie liet gisteren al weten onderzoek te doen naar het belemmeren van de demonstratie. Het protest werd uiteindelijk door de burgemeester van Staphorst verboden.

Volgens Amnesty werd de auto met daarin hun waarnemers heen en weer geschud, met eieren bekogeld en werden de banden lek gestoken. De politie liet de waarnemers daarbij lange tijd in de auto zitten. Volgens een woordvoerder van de politie werd daarvoor gekozen 'om verdere escalatie te voorkomen'. 

KOZP-demonstranten
Lees ook:
KOZP-demonstranten vastgezet op snelweg door tegendemonstranten, politie grijpt in

Amnesty, dat afgelopen maandag in een rapport concludeerde dat het recht van demonstreren in Nederland onder druk staat, zegt alle feiten op tafel te willen hebben. "We hebben indringende vragen. Daarom pleit Amnesty voor een grondige evaluatie van het overheidshandelen in Staphorst, gisteren en de dagen daaraan voorafgaand." Op sociale media zijn veel reacties gekomen op de gedeelde beelden van de belaagde auto.

Buitensporig en racistisch

Ook Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks, reageert via Twitter. "Wat in Staphorst gebeurde is buitensporig en racistisch. De politie had niet KOZP moeten tegenhouden, maar degenen die met agressie, intimidatie en geweld het recht op vreedzaam protest verhinderden."

Er zijn gisteren geen mensen aangehouden, maar de politie zegt beelden te bestuderen op strafbare feiten.

Intocht
Lees ook:
Intocht Sinterklaas in Culemborg geschrapt om discussie over Zwarte Piet