Ga naar de inhoud
Auto's bekogeld met eieren

KOZP-demonstranten vastgezet op snelweg door tegendemonstranten, politie grijpt in

Lekke band, eieren, vuurwerk: KOZP-demonstranten opgewacht in Staphorst

00:28

De politie en de Mobiele Eenheid hebben bij de afrit Staphorst op de snelweg A28 ingegrepen toen demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) werden opgezocht door tegendemonstranten. Op beelden is te zien dat auto's van vermoedelijke leden van KOZP worden tegengehouden en worden bekogeld met eieren.

Bij de groep tegendemonstranten zaten meerdere mensen die zich hadden verkleed als Zwarte Piet. De groep bekogelde auto's met eieren en stak vuurwerk af. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht. 

'Recht op demonstreren afgenomen'

Er zijn meerdere auto's beschadigd geraakt en één ruit van een bus van de actiegroep zou zijn vernield. Het is nog niet bekend of er gewonden zijn gevallen.

"Opnieuw is ons op het laatste moment het recht op demonstreren afgenomen en hebben de autoriteiten ons laten stikken ten gunste van een groep die ons dat recht niet gunt," aldus KOZP-leider Jerry Afriyie. KOZP denkt nog na over eventuele te nemen stappen tegen het demonstratieverbod.

Dokkum

Afriyie spreekt van Dokkum 2.0. In 2017 verhinderden een groep op de A7 bij die plaats dat KOZP bij de nationale sinterklaasintocht een toegestane demonstratie kon houden. De snelweg werd daar geblokkeerd en KOZP kon hun weg niet vervolgen.

KOZP-demonstranten
Lees ook:
KOZP-demonstranten bekogeld, overgebracht naar veilige locatie

Een geplande en goedgekeurde demonstratie van KOZP zaterdag in Staphorst werd op het laatste moment afgeblazen. De burgemeester van Staphorst, Jan ten Kate, heeft op advies van het Openbaar Ministerie en de politie besloten om de demonstratie tegen Zwarte Piet niet door te laten gaan. 

De politie was zaterdagmiddag druk met 'een aantal onrustige situaties op wegen naar Staphorst', zegt een woordvoerder. Daardoor waren geen politiemensen meer beschikbaar voor de demonstratie van KOZP op het Marktplein. De politie zegt het te betreuren dat de demonstratie verboden moest worden. "Het recht om te demonstreren is een groot goed in Nederland."

Sinterklaasfeest

Volgens burgemeester Ten Kate kon hierdoor de veiligheid niet gegarandeerd worden voor zowel bezoekers van het sinterklaasfeest als de demonstranten. Het Sinterklaasfeest zelf is wel gewoon doorgegaan.