Ga naar de inhoud
Aan de late kant

Het vriest! Eerste landelijke vorstdag van het jaar is een feit

De zonsopkomst vandaag in Harkstede. Beeld © Anja Palland

De eerste landelijke vorstdag is een feit. Bij het KNMI-weerstation in De Bilt werd een temperatuur gemeten van -0,2 graad. Uitzonderlijk is dat niet voor de tijd van het jaar. "We zijn zelfs iets aan de late kant", zegt Leander de Wit van Buienradar.

Gemiddeld genomen vindt de eerste landelijke vorstdag plaats op 3 november. "We zijn iets aan de late kant. Maar vergeleken met de afgelopen jaren zijn we weer wat eerder", aldus De Wit. Want, nu vindt de eerste landelijk vorstdag plaats op 19 november. Vorig jaar was de eerste officiële vorstdag op 22 november. Het jaar ervoor op 29 november.

Veel zon

Vandaag kunnen we temperaturen verwachten tussen de 3 en 5 graden. Inclusief een strakblauwe lucht. "In het noorden van het land schijnt nu de zon. Die schuift langzamerhand op richting het zuiden. Vanmiddag schijnt eigenlijk in het hele land, met uitzondering van het zuiden, de zon. Alleen Limburg heeft pech, want daar trekt nog een regengebied overheen."

Een prima dag voor een boswandeling. Maar, vergeet niet om je warm aan te kleden. De gevoelstemperatuur ligt tussen de -2 en -4 graden.

Uniek

Komende nacht klaart het in het midden en oosten van het land op. Hierdoor zakt de temperatuur flink. "We krijgen te maken met temperaturen rond de -5 en -6 graden. De gevoelstemperatuur ligt nog een graad lager, op -7. Het is redelijk uniek dat het de komende nacht zo koud wordt."

Grote
Lees ook:
Grote steden openen winteropvang dit weekend al door verwachte kou

Morgen wint warmere lucht weer wat meer terrein, zegt De Wit. Wel is er sprake van grote temperatuurverschillen in heel het land. "In het zuidwesten wordt het mogelijk 10 graden en in het noordoosten 2 of 3 graden." Het aantal uren zon valt, vergeleken met vandaag, erg tegen. "In het zuiden en midden van het land krijgen we in de middag te maken met regen. Mogelijk kan die regen richting de noordelijke provincies overgaan in winterse neerslag."

'Flitswinter'

Ook tempert de meteoroloog alvast de verwachtingen als het gaat om een besneeuwd winterwonderland morgen. "Mensen die van sneeuw houden, komen van een koude kermis thuis. Er valt hier en daar slechts een nat vlokje."

"Een flitswintertje", noemt De Wit dit weekend. Want na morgen is het grotendeels gedaan. "Maandag, dinsdag en woensdag worden temperaturen verwacht van 7, 8 of 9 graden."

Geen hout stoken

Mensen in de provincie Groningen kunnen vandaag beter geen hout stoken. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie heeft een zogenoemd 'stookalert' uitgegeven omdat de weersomstandigheden ongunstig zijn. Hierdoor blijft de rook hangen en dat is slecht voor de gezondheid.

Ongunstige weersomstandigheden zijn volgens het instituut een combinatie van weinig wind en een dunne onderste luchtlaag. De lucht wordt daardoor slecht ververst, waardoor de verontreiniging blijft hangen.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.

De ongunstige weersomstandigheden in Groningen houden naar verwachting aan de komende nacht. "Zondagmiddag 20 november lijkt de windsnelheid toe te nemen waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit", aldus het RIVM.