Ga naar de inhoud
Gedrag is onacceptabel

NPO start onderzoek na misstanden bij De Wereld Draait Door

Matthijs van Nieuwkerk tijdens de promo voor De Wereld Draait Door in 2018. Beeld © ANP

De NPO gaat 'op korte termijn' samen met alle omroepen een actieplan opstellen 'om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep', aldus NPO-voorzitter Frederieke Leeflang. Dit maakte zij bekend na een gesprek hierover met staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur).

De aanleiding was een groot onderzoek in de Volkskrant over het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk bij DWDD. 

"Bij de publieke omroepen zijn we allemaal enorm geschrokken van het grote aantal medewerkers dat negatieve en angstige ervaringen heeft opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD", zegt Leeflang.

Het doel is om met 'concrete acties' te komen. "We doen dit ten eerste voor alle medewerkers van de publieke omroep; iedereen die voor en achter de schermen werkt bij onze programma's. We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst."

'Heel heftig'

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) liet eerder vandaag weten van de publieke omroep (NPO) een actieplan te willen zien zodat grensoverschrijdend gedrag voorkomen kan worden in de toekomst. "Ik heb de voorzitter van de NPO gevraagd om grondig uit te zoeken wat hier is gebeurd", aldus Uslu. "Het beeld dat in het artikel wordt geschetst, is heel heftig. Het beschreven gedrag is in alle situaties onacceptabel."

Van Nieuwkerk wordt door tal van redacteuren beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Zijn woede-uitbarstingen en aantijgingen zouden jarenlang voor een onveilige werkomgeving hebben gezorgd.

Reactie BNNVARA

BNNVARA kan nog geen uitspraken doen over de eventuele gevolgen van het Volkskrantartikel voor de rol van Van Nieuwkerk bij de omroep, of eventuele gevolgen voor de programma's die hij presenteert. Dat laat een woordvoerder weten. Een dag eerder liet de omroep weten dat nieuwe gesprekken zouden plaatsvinden met Van Nieuwkerk. 

Opnames
Lees ook:
Opnames Top 2000 Quiz met Matthijs van Nieuwkerk gaan niet door

"We moeten eerst kijken hoe die gesprekken gaan verlopen", zegt een woordvoerder. Hij vindt het 'gek om daar op voor te sorteren'. Hoewel DWDD niet meer op televisie is, is de presentator nog wel actief bij BNNVARA. Zo presenteert hij het programma Chansons! samen met Rob Kemps en neemt hij de presentatie van de kennisquiz The Connection voor zijn rekening.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek Volkskrant: angstcultuur bij DWDD door woede Matthijs van Nieuwkerk