Ga naar de inhoud
Opwarming aarde

Timmermans dreigt namens EU met vertrek bij klimaattop

Frans Timmermans Beeld © AP

Frans Timmermans maakt zich zorgen over een goede afloop van de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Hij benadrukt dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan 'een slecht resultaat'.

"We hebben de afgelopen uren te weinig gezien van de andere kant", zegt de Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie. "We moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden." 

Hij dreigde zelfs met vertrek uit de Egyptische badplaats. "We moeten vooruitgang boeken, geen achteruitgang, alle ministers van de Europese Unie zijn bereid weg te lopen als we geen resultaat krijgen dat rechtdoet aan wat de wereld verwacht."

Niet tot elke prijs

Hij gaf aan dat de EU een positief resultaat wil, maar niet tot elke prijs. "We zullen geen uitkomst accepteren die ons achteruitwerpt. We moeten vooruit."

Timmermans denkt nog steeds dat er een goed resultaat kan komen, maar daar zullen alle partijen zich hard voor moeten inzetten. Volgens hem heeft de EU meer bewogen in de onderhandelingen dan de andere partijen en om een goede uitkomst te krijgen moeten die ook bewegen. 

Klimaattop
Lees ook
Klimaattop hoopt er vandaag uit te komen: zoeken naar compromissen

Afzwakking onaanvaardbaar

Ook milieuminister Rob Jetten is ongerust over een goede afloop van de top. "Ik geloof dat iedereen niet blij is met de voortgang die in de nacht is geboekt."

Hij vreest dat de resultaten in Sharm-El-Sheikh op bepaalde terreinen een afzwakking zijn ten opzichte van de vorige top in Glasgow afgelopen jaar, en dat vindt hij onaanvaardbaar.

Bekijk ook - Emmely kreeg last van klimaatstress: ‘We gaan naar de haaien’

02:23
Overstromingen, bosbranden en hittegolven. Klimaatverandering is akelig dichtbij. Emmely zag vanwege de gevolgen van klimaatverandering zelfs het nut van haar leven niet meer in. Ze raakte depressief.

Hoop ontevredenheid

De gastheer en voorzitter van de klimaattop, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zei dat er 'een hoop ontevredenheid heerst', maar dat de landen de kans moeten grijpen en tot een consensus moeten komen, ook als daar meer tijd voor nodig is.

Hij beklemtoonde dat de doelstelling om de verwachte stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot 1,5 graad nog steeds overeind staat.

De top zou gisteren worden afgerond, maar gaat dit weekend door om tot een eensgezinde slotverklaring te komen. Mogelijk komt die er later vandaag.