Ga naar de inhoud
Opruiing

Rechtszaak tegen Willem Engel van start: 'Het OM denkt een goede kans te maken'

Willem Engel tijdens een eerdere zitting in de rechtbank. Beeld © ANP

In de Rotterdamse rechtbank gaat vandaag de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Willem Engel van start. Hij wordt verdacht van opruiing maar zou dat 'nooit zo hebben bedoeld'. De voorman van actiegroep Viruswaarheid wordt onder meer vervolgd voor een aantal opruiende tweets.

In november vorig jaar deden 22.581 mensen een gezamenlijke aangifte tegen Engel. Op 16 maart van dit jaar werd de Rotterdammer in zijn woonplaats aangehouden door de politie omdat hij wordt verdacht van opruiing. Een aantal weken later werd hij in afwachting van zijn proces vrijgelaten.

'Account gebruikt door anderen'

Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak. Veel van het verzamelde bewijs zijn tweets die zijn verstuurd vanaf het account van Willem Engel. Daarover zei zijn advocaat al eerder dat het Twitteraccount van Engel ook door andere vrijwilligers van Viruswaarheid zou zijn gebruikt. 

Enkele tweets die door het OM zijn onderzocht staan hieronder.

Engel wordt ervan verdacht tussen juni 2020 en december 2021 'opruiende coronagerelateerde berichten' te hebben geplaatst op sociale media. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", zei het Openbaar Ministerie eerder.

Vrijheid van meningsuiting kent limiet

Volgens Henny Sackers, die deze week afzwaaide als hoogleraar bijzonder strafrecht aan de Radboud Universiteit, verwacht het OM een sterke zaak te hebben. "Bij dit soort zaken leggen ze anders normaal gesproken het nooit aan een rechter voor, ze verwachten dat hij wordt veroordeeld."

De reden waarom het OM dat denkt is omdat Engel meermaals oproept tot het overtreden van de wet, zegt Sackers. "Vrijheid van meningsuiting is ons land gelukkig heel belangrijk. Maar het kent wel een limiet. Dat is bijvoorbeeld wanneer er sprake is van smaad, laster of opruiing. In zijn tweets heeft hij duidelijk mensen proberen aan te zetten tot het overtreden van de wet."

Willem
Lees ook:
Willem Engel vrijgelaten, mag ook weer op sociale media

De vrijheid van meningsuiting is dus niet grenzeloos, zegt Sackers. "Je kan niet gaan oproepen tot een misdrijf. Als je dat doet ga je de grenzen van de wet over. Engel lijkt die grens toch echt over te zijn gegaan met meerdere uitspraken van hem."

Omdat de verdediging van Engel beweert dat zijn account niet alleen door hemzelf werd gebruikt, maar ook door andere vrijwilligers, lijkt daar wellicht nog een uitdaging voor het OM te liggen. 

Binnen de grenzen

Volgens Jeroen Pols, jurist van Viruswaarheid, zijn Engel en zijn organisatie altijd binnen de grenzen gebleven. "Wij hebben niets verkeerd gedaan. Ons valt niets te verwijten", zegt Pols.

Over de tweet van Engel waarin hij demonstranten vorig jaar juni opriep om toch naar een verboden demonstratie op het Malieveld te komen, zei Pols: "Ik vind niet dat we daar ergens iets fout hebben gedaan. Het geweld dat ik die dag gezien heb, kwam vanuit de politie en niet vanuit de demonstranten."

Willem
Lees ook:
Willem Engel aangehouden voor opruiende berichten over corona

Bij de verboden demonstratie werden 400 demonstranten gearresteerd nadat er flinke ongeregeldheden uitbraken.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begint vandaag om 9.30 uur. Verwacht wordt dat het OM vandaag ook de strafeis bekend zal maken.