Ga naar de inhoud
'Kansen in hoger beroep'

Vonnis fatale mishandeling Carlo Heuvelman 'komt keihard aan' bij Sanil B.

De betrokkenen in de zaak. Beeld © ANP

De nabestaanden van Carlo Heuvelman hebben gemengde gevoelens bij de uitspraak die de rechter in Lelystad vanochtend deed. Aan een vriendengroep uit Hilversum werden celstraffen opgelegd tot zeven jaar voor de fatale mishandeling van Heuvelman op Mallorca. Volgens advocaat Edwin Bosch is het lastig te verteren dat niet duidelijk is wie, naast hoofdverdachte Sanil B., precies een rol speelde bij de mishandeling.

Nadat de Hilversumse vriendengroep van Sanil B. in de nacht van 13 op 14 juli al bij twee heftige vechtpartijen betrokken raakte, kregen de jongens het aan de stok met Carlo Heuvelman en zijn vrienden. De rechter zei daarover: "De groep uit Waddinxveen deed niet zo veel. Zij kregen vooral klappen, zeggen de getuigen."

Extreem en zinloos

Wie precies met wie vocht, is niet duidelijk. Er zijn geen beelden van de vechtpartij gemaakt. "Maar wat daar voor café de Bierexpress is gebeurd, moet worden gezien als geweld van de hele groep, tegen alle slachtoffers", was de conclusie in het vonnis. 

"Het signaal moet zijn: dit soort extreem en zinloos groepsgeweld wordt zwaar gestraft."

Sanil
Lees meer;
Sanil B. krijgt 7 jaar cel voor fatale mishandeling Carlo Heuvelman

Van Sanil B. staat volgens de rechter vast dat hij getrapt heeft. Hij had DNA van Heuvelman aan zijn schoen. Ook schetste een getuige zijn signalement. Maar wie hem precies hielp, is niet gebleken. De rechter zelf noemde dat al 'onbevredigend'.

Hun mond gehouden

Advocaat Edwin Bosch zei later namens de nabestaanden: "Er is duidelijk vastgesteld wat het aandeel was van onder anderen Sanil in het hele gebeuren. Tegelijkertijd is het heel onbevredigend dat de rechtbank vaststelt dat er naast Sanil ten minste nog één andere dader geweest moet zijn en dat we niet weten wie die dader is."

Helemaal onverwacht kwam dat niet: "De hele zaak hebben we al gezien dat de verdachten hun mond houden. En het voelt voor hen toch een beetje alsof ze daar nu voor beloond worden."

'Zo
Lees ook:
'Zo kan het niet jongens, wie heeft Carlo Heuvelman geschopt?'

Hoofdverdachte Sanil B. werd vertegenwoordigd door advocaat Peter Plasman. Die zegt dat het vonnis van zeven jaar cel 'keihard aangekomen' is bij zijn cliënt. 

Als groep

"Dit is heel forse gevangenisstraf. Het enige wat voor hem misschien wel positief klonk, is dat de rechtbank de verdachten veel meer gelijkgetrokken heeft dan de officier van justitie door te stellen dat hier sprake was van groepsgeweld waaraan iedereen een wezenlijke bijdrage heeft geleverd. Hij is er dus niet als enige uitgehaald."

Doordat de rechter de hele groep, op één man na die werd vrijgesproken, verantwoordelijk houdt, vielen voor een aantal mannen de straffen fors hoger uit dan de eis. 

Bij onder meer Hein B. was dat juist niet het geval. Tegen hem werd acht jaar geëist, maar hij werd veroordeeld tot dertig maanden. "Mixed feelings", reageert zijn advocaat Daniel Fontein op het vonnis. "De straf is nog steeds erg hoog, zeker voor een jonge jongen."

Dat B. weer in de cel is gezet, noemt Fontein een harde beslissing. "Ik voelde ook wel dat er verslagenheid was door de hoge straffen." 

Geert-Jan Knoops: 'Bewijs tegen Sanil B. is dun'

Advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops is niet betrokken bij de Mallorcazaak. Gevraagd naar een reactie op het vonnis, zegt hij tegen RTL Nieuws: "Dit is een heel hard en duidelijk signaal tegen uitgaansgeweld. De rechtbank zegt hier: met uitgaansgeweld kom je niet zomaar weg, ook niet in het buitenland."

Het vonnis heeft daarmee een afschrikkende werking, aldus Knoops.

Van Sanil B. staat volgens de rechtbank vast dat hij Carlo Heuvelman heeft getrapt. Bewijs daarbij is het DNA-spoor van Heuvelman op de schoen van B. en een signalement dat een getuige afgaf. Knoops: "Dat is niet heel erg sterk, erg dun. Een getuige kan zich ook vergissen."

Knoops ziet daarin dan ook een mogelijkheid voor de verdediging van B. om in hoger beroep te gaan. Of dat ook gebeurt, is nog niet bekend.