Ga naar de inhoud
Waarschuwing

Zorgen over excessief gebruik lachgas en ketamine: tot verlammingen aan toe

Beeld © ANP XTRA

Heel zorgwekkend, noemt het Trimbos de sterke toename van het aantal mensen dat vorig jaar op de spoedeisende hulp terechtkwam als gevolg van vergiftiging door lachgas of ketamine. Sommige patiënten belanden daardoor voor de rest van hun leven in een rolstoel, zegt een woordvoerster van het instituut.

Sinds de heropening van het uitgaansleven in de zomer van 2021 nam het aantal acute gezondheidsincidenten na drugsgebruik toe, blijkt uit de jaarlijkse Monitor Drugsincidenten van het Trimbos. Zorgwekkend zijn met name de cijfers over vergiftiging met lachgas en ketamine.

Dwarslaesie

Bij één op de tien gemelde lachgasincidenten was vorig jaar sprake van (ernstige) neurologische uitvalsverschijnselen. Het gaat dan bijvoorbeeld om krachtverlies in armen en benen, gevoels-, coördinatie- en loopstoornissen en blijvende tintelingen of pijn in ledematen.

"Sommige van die gebruikers kampen met zenuwschade en dwarslaesieverschijnselen", zegt een woordvoerster van het Trimbos. "Die gaan dan naar een feestje en belanden door drugsgebruik daarna voor de rest van hun leven in een rolstoel."

Ketamine

Een ander toenemend probleem zijn de ernstige klachten waar ketaminepatiënten mee kampen. Langdurig en intensief gebruik van die drug kan ernstige schade veroorzaken aan de blaas. Enkele patiënten kunnen daardoor niet meer plassen, andere gebruikers krijgen last van hevige buikkrampen: k-krampen genoemd.

De 19-jarige Rumen kocht twee jaar lang voor 250 euro per week aan lachgasballonnen. Dat de gevolgen van excessief gebruik groot kunnen zijn, ondervond hij aan den lijve:

Rumen (19) gaf 1000 euro per maand uit aan lachgas: ‘Ik kon ineens niet meer lopen’

02:34
In verslavingsklinieken worden steeds meer jongeren opgenomen die verslaafd zijn aan lachgas.