Ga naar de inhoud
Mallorca-zaak

Fatale mishandeling Carlo Heuvelman: rechtbank spreekt zich uit

Verdachten van de Mallorcazaak in de rechtbank in Lelystad. Beeld © ANP

Worden negen mannen uit Hilversum - of een aantal van hen - veroordeeld voor de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman? De rechtbank in Lelystad doet vandaag uitspraak in de Mallorcazaak. Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen tot tien jaar geëist voor het fatale uitgaansgeweld.

De 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur in elkaar geslagen op de boulevard van de populaire badplaats El Arenal op Mallorca. Hij belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog verschillende keren zou zijn geschopt.

Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

DNA op schoen

In de Mallorcazaak staan negen mannen van 19 en 20 jaar uit Hilversum terecht. Het Openbaar Ministerie zegt dat de vriendengroep zonder aanleiding geweld toepaste, waarbij tijdens verschillende vechtpartijen meerdere slachtoffers vielen.

Tegen hoofdverdachte Sanil B. (20) is vorige maand tien jaar cel geëist. Op zijn schoen is een DNA-spoor van het slachtoffer gevonden. Medeverdachten Mees T. (19) en Hein B. (19) hoorden de officier van justitie celstraffen van acht jaar eisen. De drie hoofdverdachten ontkennen betrokken te zijn bij de fatale vechtpartij.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte in zaak-Mallorca: 'Vechten is stomste fout ooit'

De advocaten van de drie hoofdverdachten hebben voor vrijspraak van doodslag gepleit. Zo zegt de advocaat van Mees T., die als enige van de vriendengroep weer in voorarrest zit, dat niemand van alle getuigen haar cliënt heeft zien vechten met Carlo. Ze verweet het OM zevenmijlslaarzen te hebben aangetrokken in de bewijsvoering.

'Krakkemikkig'

De verdediging van Sanil B. noemde de elkaar tegensprekende getuigenverklaringen 'krakkemikkig'. De raadsman van Hein B. zegt dat er van de zestig ondervraagde getuigen slechts elf over de mishandeling van Heuvelman hebben verklaard en dat daarvan slechts één zijn cliënt aanwees.

Ooggetuige
Lees ook:
Ooggetuige fatale mishandeling Mallorca: 'Hij werd uit het niets neergeslagen'

Tegen vijf overige verdachten uit de Hilversumse vriendengroep eisten de officieren van justitie celstraffen variërend van 180 dagen - waarvan een deel voorwaardelijk - tot achttien maanden, en werkstraffen tot 180 uur. Een aantal van hen is volgens het OM schuldig aan poging topt doodslag, allemaal wordt hen openlijk geweld verweten.

Voor een negende verdachte vraagt justitie vrijspraak. 

De uitspraak is om 10.00 uur live te zien op rechtspraak.nl.