Ga naar de inhoud
Driemaal levenslang

Australië en Maleisië achter vonnis MH17: 'Rusland biedt onderdak aan moordenaars'

Wrakstukken van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Beeld © AFP

Maleisië en Australië hebben gereageerd op de beslissing van de Nederlandse rechtbank om drie MH17-verdachten tot levenslang te veroordelen. De Maleisische premier Ismail Sabri Yaakob zegt dat zijn land achter het vonnis staat. Australië heeft Rusland publiekelijk gevraagd de veroordeelden uit te leveren.

Vlucht MH17 was in 2014 onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur toen deze uit de lucht werd geschoten. Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 43 Maleisiërs en 38 Australiërs.

Kenmerkend voor Poetin

Dat Rusland weigert om de veroordeelden uit te leveren, is kenmerkend voor president Vladimir Poetin, vindt de Australische minister Penny Wong van Buitenlandse Zaken. "Wij willen tegen Rusland zeggen: de wereld weet dat u moordenaars herbergt en dat zegt iets over u, meneer Poetin", aldus Wong tegen de Australische zender ABC.

Driemaal
Lees ook:
Driemaal levenslang, één keer vrijspraak in zaak-MH17: 'Overvloed aan bewijs'

Wong stelt dat het Nederlandse vonnis bevestigt dat 'de Russische Federatie verantwoordelijk is'.

De Australische Matthew verloor zijn beide ouders bij de ramp. Gisteren was hij voor het eerst in de rechtbank aanwezig:

'Het verdriet blijft groot', nabestaande Matthew kwam voor MH17-uitspraak over uit Australië

01:46

Geen vanzelfsprekendheid

Dat ook Maleisië zich achter het vonnis schaart is geen vanzelfsprekendheid. Voormalig premier Mahathir Mohamad trok het internationale onderzoek naar de vliegramp herhaaldelijk in twijfel. Dat zorgde voor grote verontwaardiging in Nederland en daarbuiten.

Rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en commandant Leonid Chartsjenko werden gisteren bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Ze lopen nog vrij rond. Rusland zegt hen niet te zullen uitleveren aan Nederland. Volgens het land is het MH17-proces in Nederland niet onpartijdig verlopen.