Ga naar de inhoud
Aandacht voor arbeidsomstandigheden

Oranje trapt balletje met arbeidsmigranten: 'Heel speciaal om te doen'

Arbeidsmigranten Qatar trainen mee met Oranje

01:11

De spelers van het Nederlands elftal hebben vandaag in Qatar een ontmoeting gehad met twintig arbeidsmigranten. Oranje vraagt op deze manier aandacht voor de omstandigheden waaronder arbeiders in het land moesten werken bij de aanleg van stadions en infrastructuur.

Frenkie de Jong zei achteraf dat hij had genoten van de ontmoeting met twintig arbeidsmigranten. Voor de ontmoeting was een speciale training ingelast in Doha, waar Oranje momenteel verblijft. De komende weken is Qatar het toneel waar het WK voetbal plaatsvindt.

Voetballen met Oranje

"Ik vond het echt heel mooi om te zien hoe blij ze waren", zei de middenvelder. "Voor ons was dit ook speciaal om te doen. Het is belangrijk om aandacht voor ze te vragen."

De arbeidsmigranten waren uitgenodigd door de KNVB. Na afloop van de training trapten ze samen een balletje met de voetballers van Oranje. Ze werden de afgelopen jaren ingezet bij de bouw van WK-stadions in Qatar.

Ook De Jong kent de verhalen over de erbarmelijke omstandigheden waarin bouwvakkers uit Azië en Afrika aan projecten voor de mondiale eindronde hebben gewerkt. Hij had ook liever langer met ze gesproken. "Ik vroeg een paar keer naar hun verhalen", zei de middenvelder van FC Barcelona. "Maar ze vonden het veel leuker om met ons te voetballen en op de foto te gaan."

Een van de arbeidsmigranten wilde maar niet van De Jongs zijde wijken, tot plezier van de spelmaker. De jongen bleek een groot fan. Hij bleef De Jong maar aanraken. "Hij zei steeds dat ik naar Liverpool moest gaan", vertelde de middenvelder. "Dat vond hij geloof ik wel belangrijk."

Deze donkere schaduw hangt over het WK voetbal in Qatar

04:06
"Voor de fans wordt het ongetwijfeld een feestje. Maar je moet wel weten tegen welke prijs."