Ga naar de inhoud
'Politiek gemotiveerd vonnis'

Rusland 'betreurt dat MH17-proces niet onpartijdig' is verlopen

Correspondent Eva Hartog: 'Daders MH17 kunnen in Rusland gewoon over straat'

00:30

Rusland heeft gereageerd op het vonnis in het MH17-proces, dat vanmiddag werd uitgesproken. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat het proces in Nederland niet onpartijdig is verlopen, en zegt dat zeer te betreuren.

De rechtbank veroordeelde drie verdachten vanmiddag tot levenslange gevangenisstraffen. Een vierde verdachte ging vrijuit, omdat er onvoldoende bewijs tegen hem was.

De veroordeelden zijn twee Russische voormalige geheim agenten en een Oekraïense separatistenleider. Zij zijn bij verstek veroordeeld, omdat Rusland weigert de drie uit te leveren. Dat zal ook niet gebeuren, heeft een parlementariër al laten weten.

Waarom
Lees ook:
Waarom MH17-verdachte Poelatov als enige vrijspraak kreeg

Volgens de rechtbank werd het vliegtuig in 2014 neergehaald door een Buk-raket. Deze werd afgeschoten vanuit Oekraïens grondgebied, waar pro-Russische separatisten en Rusland op dat moment de controle hadden.

In een verklaring van Rusland staat dat 'de principes van onpartijdigheid' in de zaak genegeerd zijn. Daarnaast 'stond de rechtbank gedurende het hele proces onder grote druk van Nederlandse politici, het Openbaar Ministerie en de media om een politiek gemotiveerd vonnis uit te spreken'.

Vanmiddag spraken we met nabestaande Peter. Dat gesprek zie je hier:

MH17-nabestaande Peter: 'Ik ben blij, maar het verdriet is veel groter'

02:59
Peter van der Meer verloor zijn drie dochters en zijn ex-vrouw bij de ramp. Hij sprak na afloop van de uitspraak tegen RTL Nieuws.