Ga naar de inhoud
Wetsvoorstel

D66: recht op onderwijs voor vergeten groep van 15.000 kinderen

(Archieffoto) Beeld © ANP

Regeringspartij D66 komt met een nieuw wetsvoorstel om kinderen leerrecht te geven, in aanvulling op de bestaande leerplichtwet. De partij vindt dat nodig, omdat ondanks de leerplicht gaan toch 15.000 kinderen in Nederland niet naar school.

Opsteller van de wet is het Tweede Kamerlid Paul van Meenen, die al jaren strijdt voor het leerrecht. Maar omdat ministers van Onderwijs niet doorpakken en het onderwijsveld meer tegen dan meewerkt, komt dat niet van de grond. "En dus heb ik zelf een wet gemaakt die het leerrecht echt regelt", vertelt Van Meenen: "Elk kind heeft recht zich te ontwikkelen, elk kind kan zich ontwikkelen en dat maakt deze wet mogelijk."

Volgens het Kamerlid zijn er zijn ruim 6000 kinderen ontheven van de leerplicht: "Daarvan is tegen de ouders gezegd: hou je kind maar thuis, je krijgt geen boete omdat je je aan de leerplicht onttrekt." Maar er zijn ook nog duizenden kinderen die wel zijn ingeschreven, maar helemaal niet naar school gaan.

Isabel
Lees ook:
Isabel houdt haar kinderen thuis: 'Ik ben niet bang voor de leerplichtambtenaar'

Van Meenen: "Denk aan kinderen met beperkingen, hoogbegaafde kinderen. Of kinderen waarbij te weinig gekeken wordt naar wat het kind nodig heeft en waar gezegd wordt: wat we hebben past niet op het kind, jammer. Ik vind dat onbestaanbaar."

Doorzettingsmacht

In zijn wetsvoorstel introduceert Van Meenen de leerambtenaar. Deze functionaris krijgt de bevoegdheid voor elk kind dat niet in het schoolpotje past een oplossing te vinden. En die oplossing moet dan ook door de school worden uitgevoerd. De leerambtenaar krijgt doorzettingsmacht.

"Deze ambtenaar moet met alle betrokken partijen om tafel om het onderwijs te regelen. Linksom of rechtsom. Dat betekent dat dat soms slechts gedeeltelijk op school is, het kan bij een particuliere instelling, het kan een zorginstelling zijn, voor een deel thuis, het kan digitaal zijn. Alles kan, het is de school die het moet regelen en de leerambtenaar die dat zal afdwingen."

Verloren dag

Van Meenen stuurt zijn wet binnenkort naar de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van Kamer en kabinet. Die raad komt met een oordeel over de wet en daarna kan de behandeling in Tweede en Eerste Kamer beginnen. Van Meenen hoopt, zeker op deze internationale dag van het kind, dat dat snel zal gaan, want 'elke dag dat deze wet er niet is, is een verloren dag voor kinderen'.

Bekijk ook: Bijzonder thuisonderwijs in Jordanië

01:15
Thuisonderwijs in Jordanië: lessen tussen de schapen.