Ga naar de inhoud
Drie Belgen

Activisten 'Meisje met de parel' vrij in afwachting van hoger beroep

Klimaatactivist Wouter M.

De drie activisten die vastzitten voor de klimaatactie bij het beroemde schilderij Meisje met de parel komen morgenochtend vrij. Het gerechtshof heeft besloten om het voorarrest te schorsen in afwachting van het hoger beroep. De drie Belgen komen vrijdag om 09:00 uur in ieder geval voorlopig op vrije voeten.

De drie klimaatactivisten Wouter M., Pieter G. en David S werden begin deze maand veroordeeld tot celstraffen van twee maanden, waarvan één voorwaardelijk. Alle drie  gingen ze hiertegen in hoger beroep.

De drie werden direct aangehouden en zaten sinds hun actie vast. De advocaten wilden dat hun cliënten het hoger beroep in vrijheid zouden kunnen afwachten en dienden daarvoor verzoeken in bij het hof. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep inhoudelijk zal worden behandeld.

'Meisje
Lees ook:
'Meisje met de parel' doelwit van klimaatactivisten, drie aanhoudingen

Op 27 oktober liepen de drie activisten het Mauritshuis binnen waarop Wouter M. zichzelf vastplakte aan het glas dat het eeuwenoude schilderij van Johannes Vermeer beschermde.

David S. gooide vervolgens een blik rode namaaksoep over hem heen, sprak activistische teksten en lijmde zijn hand vast aan het achterpaneel van het schilderij. De derde verdachte, Pieter G., filmde de actie.