Ga naar de inhoud
Driemaal levenslang

Waarom MH17-verdachte Poelatov als enige vrijspraak kreeg

Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in de rechtbank laat vertegenwoordigen.

Als enige van de vier verdachten in het omvangrijke MH17-proces werd Oleg Poelatov (56) vanmiddag vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er 'geen aanwijzing' voor zijn tussenkomst in het laten aanrukken of het afvoeren van de buk-TELAR. Ook staat niet vast dat hij het afvuren van de buk-raket heeft kunnen voorkomen.

Poelatov was de enige die zich liet vertegenwoordigen door advocaten. Hij heeft vanaf het begin iedere betrokkenheid ontkend en noemde het onderzoek tegen hem 'onbetrouwbaar'. Het Openbaar Ministerie had tegen de Rus een levenslange gevangenisstraf geëist. 

Het OM overweegt tegen de vrijspraak in hoger beroep te gaan. Een woordvoerder laat weten het 'omvangrijke' vonnis te gaan bestuderen. Het OM heeft twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Driemaal
Lees ook:
Driemaal levenslang, één keer vrijspraak in zaak-MH17: 'Overvloed aan bewijs'

De andere drie verdachten kregen levenslange celstraffen opgelegd voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50). De verdachten hebben zich het hele proces niet in de rechtbank laten zien. Ze lopen nog vrij rond.

Belangrijk signaal

De raket die de vlucht neerhaalde had een 'allesvernietigende werking'. Het leven van de inzittenden werd 'van het een op het andere moment zonder waarschuwing op gruwelijke wijze beëindigd', aldus de rechtbank. Voor de vele nabestaanden is er 'een leven voor en een leven na de ramp'.

Oekraïne noemt het 'een belangrijk signaal' dat een Nederlandse rechtbank oordeelt dat een raket van Russische makelij MH17 neerhaalde. Het is een teken aan de wereld, inclusief Rusland, dat elke oorlogsmisdaad van de Russen wordt vastgelegd, onderzocht en beoordeeld, concluderen de Oekraïners.

Met de uitspraak van de rechtbank komt een voorlopig einde aan het monsterproces, dat ruim 2,5 jaar geleden - op 9 maart 2020 - de eerste van bijna zeventig zittingsdagen had.

Oleg Poelatov

De Rus Oleg Poelatov was de enige verdachte die zich door advocaten liet bijstaan tijdens het proces. Hij was plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Tijdens een van de zittingen werd een videoboodschap van hem getoond, waarin hij zei dat hij en zijn naasten lijden onder de verdenking. "Het Openbaar Ministerie heeft ongefundeerd aan de hele wereld verkondigd dat ik schuldig ben aan de moord op 298 personen. Ook voor mij is het van belang dat de waarheid aan het licht komt."

Het loont om je te laten verdedigen door advocaten tijdens een strafzaak, zei advocaat Boudewijn van Eijck van MH17-verdachte Oleg Poelatov na afloop van de uitspraak.

Zijn collega Sabine ten Doesschate vult aan 'erg opgelucht' te zijn met het vonnis van de rechtbank. De advocaten hadden vrijspraak bepleit. "Het zou heel fijn zijn voor Poelatov als de strafzaak hiermee voor hem ten einde gaat komen", zei Van Eijck.