Ga naar de inhoud
Winterse temperaturen

Grote steden openen winteropvang dit weekend al door verwachte kou

Een dakloze man (archieffoto). Beeld © ANP

De vier grote steden openen dit weekend allen hun winteropvang voor dak- en thuislozen. Door de verwachte winterse temperaturen hebben de gemeentes Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hiertoe besloten. Vanaf vrijdag ligt de temperatuur rond het vriespunt, in de nacht zelfs eronder.

De GGD's in de steden vonden het voor de gezondheid van dak- en thuislozen niet verantwoord om mensen met die temperaturen buiten te laten slapen. Het criterium dat daarvoor wordt gebruikt is of de gevoelstemperatuur 0 graden of lager is.

In Amsterdam is de opvang geopend van vrijdagavond tot en met maandagochtend. Mensen die gebruikmaken van de opvang krijgen dan een bed, douche, warme maaltijd en ontbijt. Normaal gesproken gaat de winteropvang pas op 1 december open in de hoofdstad. 

Samen met meteoroloog William Huizinga van Buienradar bespraken we de weersverwachtingen voor het komende weekend:

Snerpend koud weekend, gevoelstemperatuur onder nul

01:17
De temperaturen gaan flink omlaag, maar gelukkig niet voor lang.

In Rotterdam gaat de opvang ook vrijdagavond open. Nog niet bekend is wanneer die weer dichtgaat. De gemeente Utrecht laat weten dat dak- en thuislozen in die stad op meerdere locaties terecht kunnen, onder meer bij het Leger des Heils.

Den Haag

In Den Haag is de winteropvang al sinds 1 november geopend. Wel laat de gemeente weten dat zij dit weekend een extra locatie openen voor de opvang. 

Vanaf zondagmiddag wordt verwacht dat de temperaturen weer wat oplopen. Het kan dan tussen de 4 en 8 graden worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore