Ga naar de inhoud
16 miljoen euro schadevergoeding

Driemaal levenslang, één keer vrijspraak in zaak-MH17: 'Overvloed aan bewijs'

Rechter MH17-proces: 'Alleen de hoogst mogelijke gevangenisstraf passend'

02:34

Tegen drie verdachten van de aanslag op MH17 is vanmiddag bij verstek levenslang uitgesproken. De rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat ze een rol hebben gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

Waarom
Update:
Waarom MH17-verdachte Poelatov als enige vrijspraak kreeg

Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en commandant Leonid Chartsjenko. Oleg Poelatov werd vrijgesproken. De veroordeelden moeten in totaal 16 miljoen euro schadevergoeding aan de nabestaanden betalen.

Girkin, Doebinski en Chartsjenko worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van alle 298 inzittenden, onder hen bijna 200 Nederlanders. Het vliegtuig was voorafgaand aan de ramp die op 17 juli 2014 plaatsvond in Oost-Oekraïne vertrokken van Schiphol en onderweg naar Maleisië. In Oost-Oekraïne was, ook toen, een gewapend conflict gaande.

Foto's rookspoor

De rechtbank ziet een 'overvloed aan bewijs' dat MH17 met een Buk-raket is neergehaald. De rechtbank noemde onder meer foto's van een rookspoor, satellietgegevens van het weiland met klaarblijkelijke brandsporen, zendmastgegevens en de verklaringen van een anoniem gebleven getuige.

Volgens de rechtbank is het ook 'ondenkbaar' dat deze hoeveelheid bewijsmateriaal zou zijn 'gefabriceerd'. In de wrakstukken van het vliegtuig en in de lichamen van de inzittenden zijn ook vlindervormige fragmenten gevonden die in Buk-raketten zitten.

Militair vliegtuig

Volgens de rechtbank is niet vastgesteld hoe de bemanning van de Buk-TELAR precies heeft gehandeld, wie opdracht gaf tot het afvuren van de raket en waarom. Wel is duidelijk dat het niet in een opwelling kan zijn gebeurd. Mogelijk gingen betrokkenen ervan uit dat er werd geschoten op een militair vliegtuig in plaats van op een vliegtuig met burgers.

De Australische nabestaande Matthew was vanmiddag voor het eerst in de rechtbank aanwezig:

'Het verdriet blijft groot', nabestaande Matthew kwam voor MH17-uitspraak over uit Australië

01:46

Volgens de rechtbank zijn Girkin, Doebinski en Chartsjenko verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergehaald. Zij hadden mogelijk niet door dat het ging om een passagiersvlucht. 

De verdachten hebben zich het hele proces niet in de rechtbank laten zien, ze lopen nog vrij rond. Alleen Poelatov liet zich vertegenwoordigen door advocaten. Hij ontkende iedere betrokkenheid en noemde het onderzoek tegen hem 'onbetrouwbaar'. Poelatov werd vrijgesproken, omdat er onvoldoende bewijs is dat hij een bijdrage heeft geleverd aan het inzetten van de Buk-raket, of dat hij het afvuren heeft kunnen voorkomen.

Igor Girkin

De 51-jarige Igor Girkin, alias Igor Strelkov, werd bekend toen hij na het neerstorten van vlucht MH17 een triomfantelijk bericht over de aanslag de wereld in stuurde. Hij was rebellencommandant en minister van Defensie in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Van hem staat verder vast dat hij gewerkt heeft voor de Russische veiligheidsdienst FSB.

In reactie op de levenslange eis in het MH17-proces zei hij: "Als vijanden (niet van mij persoonlijk, maar van Rusland en het Russische volk) mij zo gevaarlijk vinden dat ze een levenslange gevangenisstraf eisen voor een misdaad die ik niet heb begaan, dan is dat alsof ik een medaille krijg voor mijn verdiensten."

Girkin wordt ook door Oekraïne gezocht. Dat wil hem berechten voor vermeende misdaden tijdens de oorlog in het land. 

Sergej Doebinski

De rechterhand van Girkin. Doebinski was tijdens de ramp hoofd van een spionage- en verkenningseenheid. Het Parool schrijft dat zijn militaire carrière in de jaren 80 begon. Hij ging meerdere keren met militair pensioen, maar kwam elke keer weer terug. Doebinski, die een drankprobleem zou hebben, werd onderminister van Defensie in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk en gaf in die rol leiding aan de inlichtingendienst.

Oleg Poelatov

De Rus Oleg Poelatov was de enige verdachte die zich door advocaten liet bijstaan tijdens het proces. Hij was plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.

Tijdens een van de zittingen werd een videoboodschap van hem getoond, waarin hij zei dat hij en zijn naasten lijden onder de verdenking. "Het Openbaar Ministerie heeft ongefundeerd aan de hele wereld verkondigd dat ik schuldig ben aan de moord op 298 personen. Ook voor mij is het van belang dat de waarheid aan het licht komt."

Leonid Chartsjenko

De enige Oekraïense verdachte. Chartsjenko was garnizoenscommandant van een gevechtseenheid van pro-Russische strijders in de regio Donetsk. Hij heeft verder geen militaire achtergrond. Chartsjenko zou de buk-raket naar de afvuurlocatie hebben begeleid.