Ga naar de inhoud
Onderzoek kinderombudsman

Kinderen geven leven een 7,7, maken zich zorgen om Oekraïne en klimaat

Beeld © iStock

De kinderen in ons land geven hun leven gemiddeld een 7,7. Ze zijn er dus over het algemeen dik tevreden over. 13 procent geeft het leven een 5 of minder. Dat meldt de organisatie Kinderombudsman na onderzoek.

De organisatie heeft een kleine twee maanden een online vragenlijst aangeboden op de website. Kinderen tussen 8 en 18 jaar werden onder andere via sociale media en jongerenorganisaties benaderd om deze in te vullen. 2347 kinderen deden dat. 

Een paar dingen vallen op in het onderzoek. Zo maken ze zich zorgen over de oorlog in Oekraïne en het klimaat. Ook willen ze onder meer extra inspraak en een goede aanpak van armoede. Kinderen zijn verder ontevreden over de steun die ze krijgen van volwassenen om hen heen. 

Zoeken oplossing bij zichzelf

Kinderen vertellen vaak dat ze vinden dat ze hun eigen gedrag of gevoel moeten verbeteren. De organisatie Kinderombudsman noemt dat 'zorgelijk'. "Ze zoeken de oplossing van veel problemen bij zichzelf. Wij denken dat dat komt doordat zij er steeds minder vertrouwen in hebben dat volwassenen, niet hun ouders overigens, de problemen in de samenleving oplossen", aldus een woordvoerster.

Bij de Ombudsman vinden ze dat alle volwassenen in Nederland hier hun verantwoordelijkheid in moeten nemen. "Zij moeten goed kijken naar hun eigen gedrag en het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar omgaat en hoe je problemen samen oplost." 

'Nederland
Lees ook:
'Nederland beste land ter wereld om als kind op te groeien'

Verschillen per provincie

Kinderen in Drenthe zijn het meest positief over hun leven en geven dat een 8,1. In het nabije Friesland geven de kinderen hun leven gemiddeld de laagste waardering, maar met een 7,2 is dat nog wel een ruime voldoende.

In Friesland, Groningen en Limburg wonen meer kinderen die problemen ervaren door armoede of ruzie (soms met schoppen en slaan) dan in de andere provincies. Deze kinderen hebben ook vaker ouders met psychische problemen of kampen zelf met lichamelijke ziekten of psychische problemen.