Ga naar de inhoud
Beschermingsmiddel

Minder hiv bij mannen die seks hebben met mannen door effect PrEP

Aandacht voor soa's tijdens de Gay Pride, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

Opnieuw kregen minder mensen vorig jaar te horen dat zij hiv hebben. Vooral onder mannen die seks hebben met mannen is een 'scherpe daling' te zien. Volgens onderzoekers komt dat door het middel PrEP, dat langzamerhand door meer mensen gebruikt wordt en een hiv-infectie voorkomt. Toch zijn er nog altijd lange wachtlijsten om voor PrEP in aanmerking te komen.

De Stichting HIV Monitoring (SHM) meldt dat vorig jaar 427 mensen de diagnose hiv kregen. In 2020 werd het aantal nieuwe diagnoses in eerste instantie geschat op 411, maar dat is inmiddels bijgesteld naar zo'n 450.

Schatting

Voor het jaarlijkse rapport maakt de stichting altijd een schatting, legt infectioloog Marc van der Valk van de stichting uit. Dat komt doordat een diagnose niet altijd direct aan de stichting wordt doorgegeven. Dat kan ook nog een aantal jaren duren. Het cijfer over 2021 kan dus ook nog veranderen.

Jordy
Lees ook:
Jordy kreeg hiv terwijl hij wachtte op pil die hiv voorkomt, en hij is niet de enige

Van de 427 diagnoses uit 2021 ging het in 250 gevallen om mannen die seks hebben met mannen, 105 gevallen betrof andere mannen en 72 vrouwen kregen een diagnose.

In totaal overleden er vorig jaar 13 mensen aan de gevolgen van aids, de ziekte die veroorzaakt wordt door hiv.

Vaker getest

Een deel van de mannen die seks hebben met mannen gebruikt PrEP. Zij staan vaker dan andere groepen onder behandeling bij een soa-polikliniek en worden zodoende regelmatig getest op hiv.

Wanneer zij het virus krijgen, wordt dit dus sneller duidelijk dan bij andere groepen, bij wie het soms jaren kan duren voordat ze ontdekken hiv te hebben. In 2021 zag de Stichting HIV Monitoring een 'scherpe daling' van het aantal recente infecties bij mannen die seks hebben met mannen.

'Adequaat beschermd'

"Een deel van de mensen die in het verleden met een vroege hiv-infectie in de zorg zouden zijn terechtgekomen, wordt nu adequaat door PrEP beschermd", legt infectioloog Van der Valk uit.

Beschermingsmiddel PrEP

PrEP zijn pillen die je slikt om geen hiv te krijgen. Mensen die een verhoogd risico lopen op hiv kunnen PrEP slikken. Er zitten hiv-remmers in. PrEP staat voor Pre Expositie Profylaxe. Dit betekent het voorkomen van hiv voordat je risico op hiv loopt.

Als je PrEP elke dag of precies volgens een slikschema neemt, beschermt PrEP heel goed tegen hiv. De kans dat je dan nog hiv krijgt, is heel erg klein. Ook als je seks hebt zonder condoom. 

Bron: Soa Aids Nederland

Volgens de stichting kan nog niet iedereen die dat wil ook daadwerkelijk aan PrEP beginnen. Van de mensen die tussen 2018 en mei dit jaar hiv kregen was van 660 bekend dat ze geen PrEP hadden gebruikt. Van deze mensen gaven er 44 aan dat ze het middel wel hadden willen gebruiken, maar er geen toegang toe hadden.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe soakliniek LUMC biedt snellere en goedkopere testen in Den Haag

Vier personen stonden op een wachtlijst. Een van hen was Jordy, hij vertelde zijn verhaal eerder aan RTL Nieuws. "Je weet dat hiv permanent is", zei hij erover.

'Negatieve gedachtes'

Jordy leed er vooral mentaal onder. "Er spookten constant negatieve gedachtes door mijn hoofd, zoals: ik ben nu verpest en vind nooit een partner. Ik heb ook meegemaakt dat mensen me niet meer aan durfden te raken uit angst om zelf geïnfecteerd te worden. Terwijl je het niet kunt overdragen als je medicatie slikt, maar dat stigma rond hiv en de onwetendheid erover zijn helaas nog steeds heel groot."

Het werkelijke aantal mensen dat hiv opliep terwijl ze wel PrEP hadden willen gebruiken ligt mogelijk nog hoger, denkt infectioloog Van der Valk. Niet van iedereen met een hiv-diagnose is namelijk informatie over PrEP-gebruik bekend.

Vierde
Lees ook:
Vierde patiënt ter wereld genezen van hiv: 'Een inspiratie'