Ga naar de inhoud
'Aan lot overgelaten'

Kwart sportclubs overweegt sluiting om energiekosten: 'Nu actie nodig'

Een voetbalclub in Amsterdam-West, ter illustratie. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Ruim een kwart van de amateursportclubs overweegt de deuren komende winter deels of volledig te sluiten vanwege de torenhoge energiekosten. Vrijwel alle bestuurders van deze verenigingen maken zich er zorgen om, maar het kabinet laat sportclubs volgens de PvdA 'aan hun lot over'. De partij vindt daarom dat er nu actie nodig is.

De stichting Register van Verenigingsbestuurders (RVVB) hield een enquête onder bestuurders van ruim 1200 amateursportverenigingen. Daaruit blijkt dat 88 procent van de bestuurders zich zorgen maakt over de stijgende kosten door de energiecrisis en inflatie.

Niet voldoende gehoord

Meer dan de helft (59 procent) van de amateursportclubs denkt dat leden nu of in de toekomst het lidmaatschap niet meer kunnen betalen. De steun vanuit de overheid is slechts volgens 23 procent van de ondervraagden toereikend. 65 procent voelt zich niet voldoende gehoord en gesteund door de overheid.

De RVVB dringt er samen met de PvdA op aan maatregelen te nemen en bijvoorbeeld een noodfonds op te richten. Volgende week worden de voorstellen besproken tijdens het debat over de sportbegroting van het kabinet.

Steeds
Lees ook:
Steeds meer ouders kunnen contributie sportvereniging niet betalen

De oproep tot actie bij het kabinet is niet nieuw. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis diende eerder een motie in waarmee hij het kabinet vroeg op zoek te gaan naar een oplossing. Sportminister Helder zegde dit toen toe. Daar is echter vooralsnog niets van terechtgekomen, zegt Mohandis.

'Er is geen tijd meer'

"Dit kabinet laat sportclubs aan hun lot over, terwijl ze cruciaal zijn voor lokale gemeenschappen en de gezondheid van mensen. De winter staat voor de deur. Er is geen tijd meer, actie is nu nodig om sluitingen te voorkomen", stelt Mohandis.

"Als we niets doen, valt het cement weg dat mensen bij elkaar houdt in deze tijd", vervolgt de PvdA'er.

RVVB-bestuurder Daniel Klijn sluit zich bij de oproep van Mohandis aan. "Vrijwillige bestuurders zijn hardwerkende beschaafde, bescheiden mensen. Dit signaal moeten we heel serieus nemen. De betaalbaarheid van sport en de waardevolle Nederlandse sportinfrastructuur staan op het spel."

Ook zorgen bij KNVB

Vorige maand meldde de KNVB al dat bijna 40 procent van de verenigingen in het Nederlandse amateurvoetbal vreest voor het voortbestaan als gevolg van de gestegen energieprijzen. Dat was op basis van een enquête waaraan door ruim 270 clubs was meegewerkt.

De voetbalbond pleitte toen ook al voor het opzetten van een noodfonds voor sportvoorzieningen die ernstig in de knel komen.

Bekijk ook: contributie bij alle soorten sportclubs schiet omhoog

02:52
Afgelopen zomer maakten we deze video over de hogere contributies bij sportclubs door de gestegen energieprijzen.