Ga naar de inhoud
Geen ontruiming

Krakers in Amsterdams pand van Russische miljardair mogen blijven zitten

De Vossiusstraat in Amsterdam is een van de duurste straten van Nederland. Beeld © ANP

De groep krakers in het Amsterdamse pand van de Russische miljardair Arkady Volozh, mag daar van de rechter blijven zitten. Het bedrijf van de Rus, die op de Europese sanctielijst staat, had om een ontruiming gevraagd, maar daar ziet de rechtbank geen reden toe.

De rechtbank zegt dat er geen legitieme reden is voor de leegstand van het pand aan de Vossiusstraat, een van de duurste straten van Amsterdam.

Verbouwing

Een verbouwing zou gelden als een legitieme reden, maar vanwege de sancties mag het pand niet verbouwd worden. Dat zou immers leiden tot waardevermeerdering en vermogensgroei van de Russische zakenman en dat is niet toegestaan.

Krakers
Lees ook:
Krakers moeten straks binnen drie dagen weg: 'Fantastisch initiatief'

Ook een ander argument van de advocaten van Volozh werd van tafel geveegd: namelijk dat het huis bedoeld zou zijn voor privégebruik en niet om mee te speculeren.

Volozh zou er af en toe met zijn gezin willen verblijven om 'te genieten van de mooie stad Amsterdam'. Ook dat kon niet kloppen, vond de rechter, want de zakenman mag vanwege de sancties de EU niet in.   

Yandex

De Rus werd steenrijk met de oprichting van de Russische online zoekmachine Yandex. Hij staat op de sanctielijst omdat zijn bedrijf door Brussel wordt gezien als onderdeel van de propagandamachine van het Kremlin. 

Bekijk ook: Krakers bezetten huis van oligarch (ter waarde van 50 miljoen) in Londen

00:50
In maart bezetten krakers in Londen het huis van de Russische oligarch Oleg Deripaska bezet. Ze riepen Oekraïense vluchtelingen op om in het huis te gaan wonen.
Bron: RTL Nieuws / ANP