Ga naar de inhoud
Te vertrouwd

Provincie teruggefloten: wolven met paintballgeweer beschieten mag voorlopig niet

Archiefbeeld. Beeld © iStock

Wolven mogen voorlopig toch niet beschoten worden met een paintballgeweer. De voorzieningenrechtbank heeft de provincie Gelderland teruggefloten. De provincie zet paintballgeweren in om te voorkomen dat de wolven op de Veluwe te vertrouwd raken met mensen, maar moet daar in ieder geval mee stoppen tot de rechtszaak volgende week.

De provincie voorziet problemen met een wolf die leeft in het natuurgebied en meermalen dicht bij mensen in de buurt kwam. Het dier leek niet bang voor mensen en juist dat is gevaarlijk, zeggen natuurbeschermers. Van nature hoort een wolf mensen te mijden. Als een wolf mensen opzoekt, is de kans op incidenten groter.

Natuurfotografen
Lees ook:
Natuurfotografen omsingelen wolf op Veluwe: 'Een wolf moet bang zijn voor mensen'

Om die reden koos Gelderland ervoor om het dier te beschieten met paintballgeweren, in de hoop dat het dier dan mensen wel zou gaan associëren met gevaar.

Al op pad

Enkele dagen geleden liet de provincie weten dat handhavers al op pad zijn in het gebied met paintballgeweren. De voorzieningenrechter heeft nu besloten dat ze daar per direct mee moeten stoppen, in afwachting van de rechtszaak volgende week.

Die is aangespannen door de Faunabescherming, die het beheer van Het Nationale Park de Hoge Veluwe ervan verdenkt de wolf opzettelijk tam te maken door te kiezen voor halfslachtige maatregelen. Door op die manier problemen uit te lokken, zou de wolf alsnog mogen worden afgeschoten.

Bekijk ook: Een wolf of toch niet? Dit zijn de verschillen

01:52
De wolf en de wolfhond: op het eerste oog lijken ze op elkaar en dat kan voor de nodige paniek zorgen. Toch zijn er grote verschillen. Zo is een wolf schuw, terwijl de wolfhond sociaal is. "Een wolf zal nooit tussen de fietsers gaan staan."