Ga naar de inhoud
Dure berekening

Ook paasvuren in Overijssel moeten voldoen aan stikstofregels

Beeld © ANP

Organisaties in Overijssel die paasvuren bouwen, moeten voortaan eerst laten uitrekenen of de brandstapel geen stikstofuitstoot veroorzaakt in nabijgelegen natuurgebieden. Dat heeft de provincie per brief laten weten aan de organisaties.

Als er uit de berekening volgt dat er stikstofuitstoot is die nabijgelegen natuurgebieden raakt, is er waarschijnlijk een natuurvergunning nodig voor het paasvuur. De kans dat je zo'n vergunning krijgt is vrij klein, waarschuwt de provincie Overijssel bij voorbaat.

Kostbaar

Maar bovendien is het laten maken van een dergelijke berekening kostbaar. Paasvuren worden vaak gebouwd door vrijwilligers, dus het is de vraag of ze de berekening überhaupt kunnen laten uitvoeren.

Boeren
Lees ook:
Boeren Overijssel boos over stikstofregels: wat eerst mocht, wordt nu beboet

Paasvuurbouwer Jos Harmelink uit Vasse zette de provinciale brief op Twitter met de opmerking: "Daar gaat weer een traditie. Einde oefening."

Meer regels

Het ontsteken van paasvuren is in het oosten van het land een oude traditie, die vooral de laatste jaren onder druk staat doordat de bouwers zich aan steeds meer regels moeten houden:  

Paasvuren door alle regels steeds moeilijker

01:12
Deze video maakten we in 2018 in Espelo: "Rotterdam ligt dagelijks onder de rook van de Botlek. Laat ze daar eerst alles eens aan doen."

De provincie wil ook dat paasvuurbouwers maatregelen nemen om te voorkomen dat beschermde diersoorten last hebben van de vlammen. Het is op grond van de Wet natuurbeheer verboden om beschermde dieren of hun verblijfplaatsen te verstoren.

Tijdens de opbouwfase van een brandstapel zouden bijvoorbeeld egels en marters zich in het hout kunnen verschuilen. Vogels kunnen er in gaan nestelen.

Gemeenten
Lees ook:
Gemeenten durven het niet aan: steeds meer traditionele paasvuren afgelast