Ga naar de inhoud
Protest bij provinciehuis

Boeren Overijssel boos over stikstofregels: wat eerst mocht, wordt nu beboet

Tientallen trekkers verzamelen zich voor het provinciehuis. Beeld © RTL Nieuws

Tientallen boeren in Overijssel zijn op de trekker richting het provinciehuis in Zwolle getrokken. Ze zijn boos op het Rijk en de provincie. De boeren moeten sinds kort een vergunning aanvragen voor hun stikstofuitstoot. Die vergunningen zijn lastig te verkrijgen vanwege de beperkte stikstofruimte.

Tientallen trekkers staan voor en langs het provinciehuis geparkeerd en er blijven nieuwe demonstranten arriveren. Een delegatie van de boeren gaat later op de middag in gesprek met de Overijsselse commissaris van de Koning, Andries Heidema, en twee gedeputeerden.

Voorheen hadden de boeren geen vergunning nodig omdat ze vanwege hun beperkte omvang als niet erg vervuilend werden gezien. Het gaat om zogeheten PAS-melders. Zij hoefden eerder alleen en melding te doen van hun stikstofuitstoot. Die PAS-regeling werd in 2019 afgeschoten, waardoor de boeren zich nu in een illegale situatie bevinden.

'Penibele situatie'

Door een uitspraak van de rechter is er geen andere mogelijkheid meer voor de provincie dan te handhaven en boetes op te leggen. De boeren noemen dit een oneerlijke situatie, omdat ze zich eerder aan de toen geldende regels hielden.

"De provincie begrijpt de penibele situatie van de boeren. In de regelgeving worden ze vermalen door de stikstofimpasse, terwijl ze in het verleden ter goeder trouw hebben gehandeld", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Rekenfout
Lees ook:
Rekenfout RIVM in lijst grootste stikstofuitstoters, minister 'baalt enorm'

De provincie heeft een brandbrief gestuurd aan stikstofminister Christianne Van der Wal. Ze vraagt van de minister een financiële regeling voor de boeren die in de grootste financiële nood komen vanwege de dwangsommen die ze opgelegd krijgen. Daarnaast moet een structurele oplossing snel op tafel komen.

"Wij vragen u om een regeling waarmee spoedig stikstofruimte wordt verworven en een pakket onontkoombare bronmaatregelen waarmee deze ruimte ook daadwerkelijk kan worden gebruikt om PAS-melders te legaliseren", staat in de brandbrief.

Minister Van der Wal van Stikstof en Natuur zegt achter de schermen hard te werken aan een oplossing, maar dat die nog niet is gevonden.

Bekijk ook: Kippenboer Carla over stikstofplannen: 'Tegen een zak geld zeg ik nee'

01:33
Het bedrijf van Carla Evers staat mogelijk op de lijst om uitgekocht te worden. Evers runt samen met haar man een bedrijf met 15.000 kippen en hanen. Ze is niet van plan om met een geldsom genoegen te nemen.