Ga naar de inhoud
Vervuilde hokken

Fokker Eersel moet stoppen van rechter: 400 honden zoeken nieuw onderdak

Een screenshot van de undercoverbeelden bij de fokkerij in Eersel. Beeld © House of Animals

Een omstreden hondenfokker in Eersel, waarvan begin deze maand undercoverbeelden naar buiten kwamen, moet stoppen met zijn activiteiten. Dat heeft de rechter zojuist bekendgemaakt. Voor de ruim 400 honden die nu nog bij de fokker verblijven, moet een ander onderkomen worden gezocht.

Op de beelden die twee weken geleden naar buiten kwamen, zijn honderden puppy's te zien die onder erbarmelijke omstandigheden leven. Ze zitten in veel te kleine smerige hokken. Dierenrechtenorganisatie House of Animals, die de beelden maakte, zei dat de honden in een stressvolle, vieze en ongezonde omgeving leven en zo niet gesocialiseerd kunnen worden.

Bekijk ook: de undercoverbeelden bij de fokker in Eersel

00:43

De gemeente Eersel wilde dat de hondenfokker met zijn activiteiten zou stoppen omdat het daar geen vergunning voor zou hebben. Zij legde daarom een dwangsom op. Omdat de omstreden fokker het daar niet mee eens was, stapte hij naar de rechter.

Per direct stoppen

Die bepaalde vanochtend dus dat het fokken van honden op deze locatie in strijd is met het bestemmingsplan. De fokker moet daarom per direct stoppen. De rechter vindt wel dat de fokker tijd moet krijgen om voor de 400 honden die nu nog bij hem zijn, een nieuw onderkomen te vinden. Hij krijgt daar zes weken de tijd voor.

Undercoverbeelden:
Lees ook:
Undercoverbeelden: 'Ruim 500 honden in vervuilde hokken bij fokker in Eersel'

Karen Soeters van House of Animals laat aan RTL Nieuws weten blij te zijn met de uitspraak. "Dit is natuurlijk waanzinnig goed nieuws. Een fantastische uitspraak", reageert ze.

'Ernstige zorgen om de honden'

"Maar ik maak me wel ernstige zorgen over de honderden honden die daar nu nog zitten. Ze zijn ernstig getraumatiseerd, daar is van alles mee aan de hand. Waar moeten zij heen? Het zou goed zijn om nu nog harder in te grijpen en de honden per direct in beslag te nemen om voor hen een goede en  nieuwe plek te vinden."