Ga naar de inhoud
'Naar Duits voorbeeld'

Plan: elke militair in uniform mag gratis met de trein

(Archieffoto) Beeld © ANP

Elke militair in uniform moet gratis kunnen reizen met de trein. Dat plan van de VVD wordt later vandaag gepresenteerd bij de defensiebegroting. In Duitsland kunnen militairen al sinds 2020 gratis met de trein reizen.

"Dit is goed voor de erkenning, zichtbaarheid en waardering van onze militairen", zegt VVD-Kamerlid Peter Valstar. 

Als defensiepersoneel zichtbaar is, kan dat helpen bij het personeelstekort, denkt Valstar. "Defensie heeft een grote uitdaging, tienduizend vacatures. En dat worden er alleen maar meer. Ik hoop dat door de zichtbaarheid van uniformen ook jonge jongens en meisjes tegen militairen opkijken en denken: dat wil ik later ook."

Defensie
Zie ook:
Defensie voert 'vrijwillig dienjaar' in tegen personeelstekort

Verschillende partijen vinden het een goed idee. "Ik ben altijd voor initiatieven die de zichtbaarheid van defensie vergroten", aldus CDA-Kamerlid Derk Boswijk. SGP-Kamerlid Chris Stoffer spreekt over 'een prima idee', maar wil wel garanties dat conducteurs het kunnen controleren. Een optie is om de medewerkerspas van defensiepersoneel in de trein te laten tonen.

'Sympathiek'

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg vindt het een 'sympathiek plan', maar wil eerst nadere uitwerking en onderbouwing zien. "Ik denk in eerste instantie eerder aan mensen met een laag inkomen of leraren die gratis zouden willen reizen", aldus Hammelburg. Ook de ChristenUnie noemt het plan sympathiek, maar wil verdere onderbouwing zien.

"Ik wil dat de minister in overleg gaat met de NS of dat hier ook praktisch en haalbaar is", aldus VVD'er Valstar. Later deze week reageert defensieminister Ollongren op het plan.

Linkse partijen zoals SP en PvdA zijn tegen. Zij willen gratis openbaar vervoer voor grotere groepen, en niet alleen voor militairen.

Reactie NS

De NS is enthousiast, zegt woordvoerder van de spoorwegen. "Alle militairen zijn van harte welkom in de trein. Voor studenten hebben we al jaren een ov-studentenkaart waarmee zij gratis kunnen reizen. Voor onze militairen willen we het ook graag mogelijk maken om door Nederland te reizen. We zien de uitnodiging van het ministerie van Defensie om erover door te praten graag tegemoet."