Ga naar de inhoud
Gevaar door raketinslagen

Na uren in schuilkelder Kiev ontmoet minister Hoekstra alsnog Zelenski

Minister Hoekstra vanuit schuilkelder: 'We moeten wapens blijven leveren'

02:15

Na urenlang in een schuilkelder in Kiev te hebben gezeten, heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) alsnog een gesprek gehad met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat overleg was al gepland, maar kwam op losse schroeven te staan door een Russische raketaanval op de hoofdstad van Oekraïne vanmiddag.

Vanwege het gevaar zaten Hoekstra en zijn delegatie bijna drie uur vast in de schuilkelder. Aan het eind van de middag kon het gezelschap deze plek weer verlaten. Daarop is Hoekstra alsnog naar Zelenski gegaan, waarna zij elkaar een kleine drie kwartier lang spraken.

Wooncomplexen geraakt

Vanmiddag waren twee raketinslagen in Kiev, meldde burgemeester Vitali Klitsjko. Eerder meldden getuigen al dat er zware explosies te horen waren na een luchtalarm. Ook was er zwarte rook te zien boven de stad. Volgens Klitsjko werden twee wooncomplexen geraakt door de raketten.

Een paar uur voor de explosies sprak de Oekraïense president Volodimir Zelenski via een videoverbinding op de G20-top. Hij negeerde daarbij nadrukkelijk G20-lid Rusland door structureel over de 'G19' te spreken, zoals te zien is in deze video:

Bekijk ook: Zelenski negeert Rusland op G20 en presenteert eisen voor vrede

01:38

Zijn stafchef Andri Jermak trekt op Twitter een duidelijk verband tussen de explosies en de speech. "Rusland reageert op Zelenski's krachtige speech op de G20 met een nieuwe raketaanval. Denkt iemand nog serieus dat het Kremlin vrede wil? Het wil gehoorzaamheid."

Minister Hoekstra was bij de Nationale Veiligheidsraad toen meerdere knallen te horen waren en het luchtalarm afging. Het gezelschap ging direct de schuilkelder in.

Er was een raketinslag in de buurt, meldde iemand uit de delegatie. Mogelijk was de stroomvoorziening doelwit van de aanval.