Ga naar de inhoud
Ook minder herhaalprikken

Laagste aantal positieve coronatesten sinds juni vorig jaar: 6000 in een week

Beeld © ANP

Afgelopen week zijn bij testlocaties van de GGD's iets meer dan 6000 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds eind juni vorig jaar, 72 weken geleden. De najaarsgolf ebt daarmee nog verder weg.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in totaal 6077 bevestigde besmettingen in de afgelopen zeven dagen. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor.

Laagste dagcijfer in twee jaar

Tussen zondagochtend en maandagochtend telde het RIVM 446 positieve tests. Dat is het laagste dagcijfer sinds 25 augustus 2020, meer dan twee jaar geleden.

Het is de vijfde week op rij waarin het aantal nieuwe gevallen daalt. Dat komt volgens het RIVM doordat veel mensen immuniteit hebben opgebouwd, bijvoorbeeld door de herhaalprikken of doordat ze in de zomer corona hebben gehad.

Snotneus
Lees ook:
Snotneus maar geen corona: blijf je thuis of ga je toch naar werk?

Het RIVM registreert alleen positieve uitslagen van tests die op de GGD-locaties zijn uitgevoerd. Steeds minder mensen gaan naar een teststraat. GGD's hebben vorige week 8933 tests uitgevoerd, het laagste aantal in ongeveer twee jaar tijd. Van die tests was zo'n 50 procent positief, het laagste percentage sinds eind januari.

Minder virusdeeltjes in riool

Zoals altijd moet de kanttekening worden geplaatst, dat positieve zelftests niet worden meegerekend. In werkelijkheid kunnen er dus meer besmettingen zijn.

Het RIVM gebruikt daarom ook andere manieren om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden, bijvoorbeeld door te meten hoeveel virusdeeltjes in rioolwater zitten. Die concentraties dalen de laatste weken ook. Ook in verpleeghuizen testen steeds minder mensen positief.

Ook minder herhaalprikken

Het aantal mensen dat een herhaalprik tegen het coronavirus haalt, daalt. In de afgelopen week zijn ongeveer 210.000 vaccinaties gezet, het laagste aantal sinds het begin van de inentingscampagne. Volgens het RIVM hebben tijdens de vaccinatieronde die nu bezig is zo'n 3,6 miljoen mensen de herhaalprik gehaald.

Iedereen van 12 jaar en ouder heeft er recht op. In de groep 60-plussers – die als eerste een herhaalprik mocht halen – is meer dan de helft nu gevaccineerd. Van de 60-minners is dat bijna een kwart. Dat het aantal coronagevallen snel daalt, komt volgens het instituut mede door de herhaalprikken.

Doordat minder mensen het coronavirus oplopen, belanden er ook minder in een ziekenhuis. Vorige week zijn 286 mensen opgenomen omdat hun coronaklachten daar ernstig genoeg voor waren. Dat is het laagste aantal sinds begin september.

Ziekenhuisbezetting daalt

In een week tijd daalde de instroom met 28 procent. Een maand geleden namen ziekenhuizen in een week tijd 773 mensen op vanwege hun coronaklachten.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen nu in totaal 714 positief geteste mensen. Dat zijn er weliswaar 5 meer dan maandag, maar over de lange termijn blijft de bezetting dalen. Sinds vorige week dinsdag zijn 135 bedden vrijgekomen en in een maand tijd daalde het aantal opgenomen coronapatiënten met meer dan 500.

Boetes
Lees ook:
Boetes voor artsen die niet-toegestane medicijnen tegen corona voorschreven

De nieuwe subvarianten die rondgaan, leiden nog niet tot een nieuwe golf. Een van die virusversies, met de wetenschappelijke naam BQ.1, kan binnenkort dominant worden in Nederland. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen daar zieker van worden dan van eerdere subvarianten.