Ga naar de inhoud
75 woningen uitgebrand

Brand Amsterdam nam Lotte alles af: foto's, kleren en – het belangrijkste – haar kat

Lotte, bij de plek waar haar studio stond. Beeld © Privéfoto

Zo'n 75 containerwoningen brandden zondagochtend volledig uit in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Bewoners zijn hun huizen, spullen en dieren kwijt. Zo ook Lotte Kortlevers (23), die nog altijd niet kan geloven wat er is gebeurd. "We zijn boos, verdrietig, wanhopig."

Hoe het met Lotte gaat? "Niet heel goed. Nou, eigenlijk helemaal niet goed", vertelt ze vandaag aan RTL Nieuws. "Ik kan niet eten, niet goed drinken, ben zo onrustig. En als ik in bed lig, zie ik alles weer voor me. Dan staat alles weer vol rook en ziet het zwart voor mijn ogen."

Deel
Lees ook:
Deel appartementencomplex Amsterdam ingestort na brand, man aangehouden

Lotte woonde op de eerste verdieping van het appartementencomplex in de Amsterdamse wijk Slotervaart, waar een brand zondag zo'n 75 containerwoningen verwoestte. Ze had zaterdagavond een feestje gehad, waardoor ze zondagochtend nog sliep toen de brand rond half negen uitbrak.

'Iedereen begon te schreeuwen'

"Normaal ga ik elke zondagochtend naar mijn paard, maar nu sliep ik voor een keertje uit. Toch werd ik rond half negen al wakker en dacht ik: wat hoor ik toch?" Er was lawaai op de gang, dus besloot Lotte even te gaan kijken. Uit het niets ontstond een enorm kabaal: veel mensen begonnen te schreeuwen, de gang stond al vol zwarte rook, er kwamen agenten aan en er renden bewoners in paniek hun woning uit.

"Iemand wilde mij meetrekken, weg uit mijn studio. Ik deed snel de deur dicht, want ik moest eerst samen met mijn vriend mijn dieren redden. Maar zij waren zo geschrokken van het geluid, dat ze onder het bed waren gekropen. Het was een groot drama: ik moest binnen een paar seconden drie katten en een hond proberen te redden."

'Verschrikkelijk gevoel'

Lotte wist gelukkig al snel haar hond en een kat vast te pakken, samen met haar telefoon en autosleutels. Ze rende naar beneden, zette haar twee dieren in haar auto en rende terug voor haar andere twee katten. "Maar toen mocht ik niet meer naar binnen, ik werd tegengehouden. Logisch, maar dat was echt een verschrikkelijk gevoel."

Ook omdat haar vriend nog binnen was. Uiteindelijk kwam hij, na veel rook te hebben ingeademd, ook naar buiten. Met maar één kat. Versace, de straatkat die Lotte 2,5 jaar geleden uit het buitenland had gered, was er niet bij. "De brandweer is 's middags nog naar binnen gegaan om haar te zoeken, maar dat is niet meer gelukt. Ik ben er kapot van. Ik haal heel veel kracht uit het feit dat ik de andere dieren heb kunnen redden, dat mijn vriend en ik het zelf hebben gered, maar dit is natuurlijk verschrikkelijk."

Inzamelingsactie

Dat werkelijk al haar andere spullen zijn verbrand – haar kleding, laptops, foto's, dierbare spullen van haar opa, de afscheidsbrief van haar overleden schoonmoeder – doet haar heel veel pijn. Dat vriendinnen en haar schoonzus nu een inzamelingsactie zijn begonnen, troost haar. "Door die actie krijg ik nu veel lieve berichtjes en denken mensen aan me. Dat steunt me in deze bizarre tijd."

Toch zal het haar spullen niet terugbrengen. Gisteren realiseerde ze zich dat nog eens extra toen ze langs de Voetbalstraat liep, waar haar studio zaterdagavond gewoon nog stond. "Dat was heel heftig om te zien, alles is weg. Maar ik moest het van mezelf even zien, als een stukje verwerking. En ik moest het ook doen om te zien dat mijn huis er écht niet meer is, dat Versace er niet meer is. Dat kan ik namelijk nog steeds niet geloven."

Onderzoek naar brandveiligheid van complex

De politie heeft een 27-jarige bewoner van het appartementencomplex aangehouden op verdenking van brandstichting. Hij zit nog vast. Daarnaast doen de politie en brandweer onderzoek naar de brandveiligheid van het gebouw.

Brandveiligheidsexperts zeggen op basis van beelden dat er 'kennelijk dingen niet goed zaten', waardoor de brand zich zo snel kon verspreiden. Belangrijke zaken bij de brandveiligheid van containerwoningen zijn onder meer hoeveel ruimte er tussen de gebouwen zit en wat voor materiaal er wordt gecreëerd. Als er te veel ruimte tussen zit, ontstaat er een schacht, waardoor het vuur zich vaak snel verspreidt. Of dat hier het geval was, is onduidelijk.

Burgemeester Femke Halsema zei gisteren tijdens een bezoek aan de plek dat ook haar geluiden hebben bereikt dat er zorgen waren over de brandveiligheid van de woningen. "Op dit moment wordt onderzocht of dat hier in het geding was."

Met het geld dat voor Lotte wordt ingezameld, hoopt ze een nieuwe start te kunnen maken. In de tussentijd heeft ze bijzonder verlof gekregen van haar werkgever, moet ze herstellen van de zwaar gekneusde voet die ze tijdens haar vlucht opliep en zal ze vooral heel veel moeten regelen, zoals een nieuwe identiteitskaart. "Gisteren kwamen we met andere bewoners samen die ook niets meer hebben. Iedereen is verdrietig, boos, teleurgesteld en wanhopig. We hebben zoveel vragen over hoe dit kon gebeuren, maar ook zo weinig antwoorden gekregen."