Ga naar de inhoud
'Politiek onhandig'

Minister Ollongren deelde kritiek van NAVO niet met de Kamer

Kajsa Ollongren Beeld © ANP

Minister Ollongren van Defensie heeft kritiek van de NAVO over de besteding van extra miljarden voor het Nederlandse leger niet gedeeld met de Tweede Kamer. De NAVO spreekt over 'voortdurende, significante en kwalitatieve tekortkomingen'.

Dat meldt Zembla. Ollongren zei in september nog tegen de Kamer dat Nederland met de nieuwe uitgaven voor een groot deel voldoet aan de eisen van de NAVO.

'Incompleet'

Het bericht van de NAVO lag volgens Zembla al in juni op het ministerie, maar Ollongren deelde die informatie toen niet. Het ministerie van Defensie zegt in een reactie dat ze het stuk ook niet eerder kon delen, omdat het afgeronde rapport pas in november wordt uitgebracht.

"Politiek onhandig", noemt politiek commentator Frits Wester het handelen van Ollongren. "En het was ook onnodig, want als ze de NAVO-kritiek gewoon in het debat aan de Kamer had voorgelegd, was er, omdat het kabinet nu zoveel werk maakt van defensie, waarschijnlijk weinig aan de hand geweest."

NAVO:
Lees ook:
NAVO: Oekraïne niet dwingen tot onderhandelingen

CDA-Kamerlid Derk Boswijk zegt tegen het tv-programma dat Ollongren de Kamer 'incompleet en onvolledig' heeft ingelicht: "In dit stuk wordt een ander beeld geschetst dan destijds in het debat." Boswijk doelt daarmee op het debat rond de Defensienota.

Binnenkort naar de Kamer

Dat bestrijdt het ministerie van Defensie. "De versie van juni was nog niet de formele, goedgekeurde versie", zegt een woordvoerder van het ministerie. De formele versie van het NAVO-rapport is half oktober goedgekeurd en vervolgens naar Nederland verzonden. "Die is recent ontvangen en wordt op korte termijn aan de Kamer aangeboden", aldus Defensie. 

Defensie doet niet alles wat de NAVO vraagt. "NAVO vraagt Nederland onder andere om een zware infanteriebrigade te vullen. Maar we maken ook eigen keuzes. Het is duidelijk dat het kabinet, ook met de extra investering in Defensie, op dit moment niet helemaal aan alle NAVO doelstellingen kan voldoen. Daar zijn we ook open en eerlijk over."