Ga naar de inhoud
Hulp bij honger

Rode Kruis breidt voedselhulp uit: 'Een vrouw eet elke dag alleen nog pannenkoeken'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Het Rode Kruis ziet voedselarmoede in Nederland toenemen en moet op steeds meer plekken mensen helpen. Er zitten in Nederland ongeveer 400.000 mensen in 'onzichtbare voedselnood', schat de hulporganisatie. 'Wij horen elke dag van mensen dat ze maaltijden moeten overslaan.'

Sinds de coronacrisis kloppen steeds meer mensen aan bij het Rode Kruis voor voedselhulp. In de provincies Friesland en Utrecht begon de organisatie daarom al eerder met het uitdelen van ontbijtpakketten. Vanaf volgende week wordt Noord-Holland aan die lijst toegevoegd. Ook andere provincies volgen waarschijnlijk snel.

Ontbijtpakketten

Door de inflatie en stijgende vaste kosten zijn er steeds meer mensen die in de problemen komen en niet meer genoeg geld hebben om voldoende en voedzaam eten te kopen voor hun gezin. In Friesland worden al ongeveer 600 kinderen per week geholpen met een ontbijtpakket. 'In een welvarend land als Nederland zou niemand zich zorgen mogen maken over voldoende eten', schrijft Heleen van den Berg, Hoofd Nationale Hulp Nederlandse Rode Kruis.

10
Lees ook:
10 procent meer mensen bij de voedselbank, vooral veel ouderen

De ontbijtpakketten zijn bedoeld voor gezinnen waarvan de kinderen vaak met een lege maag naar school gaan. Van den Berg: 'Een vrouw vertelde me dat ze de hele week alleen pannenkoeken eet en haar kind geen lunchtrommel mee kan geven naar school.'

Laagdrempelige hulp

Er zijn veel mensen die wel in voedselnood zijn, maar tussen wal en schip vallen voor reguliere hulpverlening, of de hulp zelf niet goed weten te vinden, schrijft het Rode Kruis. De organisatie probeert juist deze 'onzichtbare groep mensen' te bereiken. "Mensen komen soms net niet voor reguliere hulp in aanmerking, of spreken de taal niet goed", vertelt woordvoerder van het Rode Kruis Nicole van Batenburg.

Hoge
Lees ook:
Hoge kosten voor alles: Voedselbank verlaagt drempel voor voedselpakket

Momenteel deelt het Rode Kruis ontbijtpakketten en boodschappenkaarten uit. Er zijn al 500.000 van zulke boodschappenkaarten uitgedeeld. Daarmee kunnen mensen in een supermarkt zelf producten uitzoeken die ze nodig hebben. De focus van het Rode Kruis ligt op laagdrempelige, tijdelijke hulp waarbij waardigheid en keuzevrijheid centraal staan.

De organisatie hoopt door samen te werken met partnerorganisaties in wijken en buurten de mensen die normaal niet direct om hulp vragen te kunnen bereiken. Samen zoeken ze naar een structurele oplossing voor deze mensen.

Bekijk ook: Drukte bij de voedselbank door hogere kosten

01:38
De vraag naar voedselpakketten stijgt bij voedselbanken door heel Nederland. Het wordt zo steeds lastiger om iedereen een gezonde maaltijd te bieden.