Oud-verzetsstrijder en WOII-veteraan Rudi Hemmes is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het 17de pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, de opvolger van de Prinses Irene Brigade.
Hemmes was in de oorlog actief in het verzet. Hij ontsnapte in 1943 naar Engeland en kwam in 1944 met de Prinses Irene Brigade terug om Nederland te bevrijden.
D-Day-herdenking
De generaal-majoor b.d. was in 2019 nog bij de 75-jarige herdenking van D-Day, de landing van de geallieerden op de Normandische stranden. "We waren met veel te weinig. Maar het kwam niet in ons hoofd op om te weigeren", zei hij bij die gelegenheid.
Koning Willem-Alexander noemde Hemmes in dat jaar ook in de Troonrede. De veteraan zat bij die gelegenheid naast prinses Beatrix langs de route naar de Ridderzaal. "Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft," aldus de koning.

'Wel bevrijder, geen held'
Hemmes was vaak op scholen en bij andere gelegenheden om jongeren toe te spreken over bevrijding en vrijheid. Hij vond zichzelf 'wel een bevrijder, maar geen held'. De veteraan kreeg naast Nederlandse ook hoge onderscheidingen in andere landen, waaronder Frankrijk.
"Rudi was hét boegbeeld voor het regiment. Hij heeft zich ingezet voor veteranen, jong en oud, hij was verweven in alle verenigingen van het regiment. Het overlijden van Rudi is dan ook een groot verlies, dat in alle generaties gevoeld zal worden", aldus het Garderegiment, dat de nabestaanden heel veel sterkte wenst.
Met militaire eer
Hemmes bleef na de oorlog bij Defensie werken. Hij was een van de laatste nog levende Engelandvaarders. Hemmes wordt zaterdag met militaire eer gecremeerd. De uitvaart zal in Den Haag plaatsvinden. Er worden honderden mensen verwacht.
Bij een begrafenis of crematie met militaire eer speelt de krijgsmacht een ceremoniële rol. Over de exacte invulling van de ceremonie doet de familie nog geen mededelingen.
'Altijd verbonden aan Den Haag'
Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen zal de naam van Rudi Hemmes voor altijd verbonden blijven met Den Haag. "Zijn verzet tegen het mensen verachtende naziregime, zijn actieve rol als lid van de Prinses Irene Brigade bij de bevrijding van Nederland en in het bijzonder Den Haag, maken hem tot een held," aldus Van Zaanen in een reactie op het overlijden.
Sinds 2013 was Rudi Hemmes ereburger van Den Haag. "Tot op zeer hoge leeftijd vertelde hij scholieren over zijn belevenissen als Engelandvaarder en hoe belangrijk het is om in verzet te komen wanneer de vrijheid in het geding is en mensenrechten met voeten worden getreden. In dankbare herinnering aan Rudi Hemmes zullen wij die boodschap blijven uitdragen", schrijft Van Zaanen.