Het afgelopen jaar zijn de prijzen enorm gestegen, en dat komt ook bij jongeren hard aan. Dat blijkt uit een peiling van Unicef, het kinderfonds van de VN, onder meer dan duizend Nederlandse jongeren tussen de 10 en 18 jaar oud.
Een op de vijf zegt thuis met geldzorgen te maken te hebben. Dat veroorzaakt stress, frustratie, boosheid en verdriet, aldus Unicef. Zes op de tien jongeren zeggen bezorgd te zijn over de prijsstijgingen.
Schaamte
Uit de peiling komt naar voren dat 18 procent van de jongeren met geldzorgen zich schaamt. "Jongeren krijgen heel goed mee wat er aan de hand is. Maar als een kwart van de jongeren met niemand praat over de geldzorgen die zij ervaren, zal dat effect hebben op hun mentale welzijn en gevolgen hebben voor de mate waarin ze kunnen deelnemen in de samenleving", zegt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef Nederland.

Een van de deelnemers aan de peiling gaf aan geen vrienden thuis uit te nodigen, 'want dat kost extra geld voor eten en drinken'. Een ander zegt thuis hout te stoken 'om de verwarming uit te laten'.
Schrijnende verhalen
"Er zijn echt schrijnende verhalen, zegt woordvoerder Wouter Booij van Unicef Nederland. Zoals 'wij komen echt bijna niet meer buiten, want het kost gewoon te veel geld om uitjes te hebben'. Of 'ik mag geen vriendjes of vriendinnetjes meer uitnodigen, want dat kost dan thuis te veel geld'. En dat alles bij elkaar leidt tot kinderen die minder makkelijk meedraaien in de samenleving en dat is zorgwekkend."
Booij: "Het allerbelangrijkste om de zorg bij jongeren weg te nemen is dat je met ze praat en dat je goed weet wat de problemen zijn die ze ervaren. Op die manier kun je ook heel gericht die problemen oplossen en we roepen landelijke en lokale overheden dan ook op om kinderen centraal te stellen bij de aanpak van geldproblemen en armoede."