Ga naar de inhoud
Stroom en gas

Vattenfall verhoogt zijn variabele tarieven per 1 januari

Energieconcern Vattenfall verhoogt per 1 januari de variabele tarieven voor stroom en gas.

Reden voor de verhoging zijn de extreem hoge energieprijzen op de groothandelsmarkt, laat het concern in een verklaring weten.

Overheidssteun

Vooral in augustus en september stegen de prijzen fors. Dankzij de financiële overheidssteun van het prijsplafond blijft de stijging voor de meeste klanten beperkt, benadrukt het van huis uit Zweedse concern.

Vattenfall noemde geen exacte bedragen omdat een aantal zaken zoals heffingskortingen en netwerkkosten nog niet bekend zijn. Maar de verwachting is dat de rekening voor ongeveer een half miljoen klanten met zo'n 30 euro omhoog gaat.

Zij komen met het gebruik van stroom en gas boven het prijsplafond uit. De nieuwe tarieven gelden voor het verbruik boven het prijsplafond.

Lage
Lees ook
Lage rekening, geen slimme meter? Toch profiteer je van het prijsplafond

Prijsplafond

Vattenfall waarschuwde dit voorjaar al voor de gevolgen van de snel stijgende prijzen bij de inkoop van energie.

"We hebben ons hard gemaakt voor ondersteuning door de overheid om onze klanten te beschermen voor nog verder oplopende prijzen en om ze zekerheid te bieden. Het door de overheid aangekondigde prijsplafond dat per 1 januari moet ingaan gaat hierbij helpen", meldt het bedrijf.

Bekijk ook: Wanhopige bakker houdt hand op bij klanten door hoge energiekosten

01:18
Bakker Jaap heeft slapeloze nachten door torenhoge energieprijzen. Zijn bakkerij in Lexmond dreigt ten onder te gaan. Daarom vraagt hij zijn klanten om hulp met een crowdfunding.