Ga naar de inhoud
Verschil iets minder

Man verdient nog steeds meer dan vrouw, vooral in bedrijfsleven

Beeld © Getty Images

Ook in 2020 verdienden bij de overheid mannen meer dan vrouwen, al nam het loonverschil weer iets af. In het bedrijfsleven bleef het salarisverschil gelijk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat keek naar de uurlonen in het bedrijfsleven en binnen de overheid. Het CBS onderzoekt in de Monitor loonverschillen mannen en vrouwen elke twee jaar hoe het ervoor staat met de loonkloof.

2 euro per uur minder

Daaruit blijkt nu dat vrouwen in dienst van de overheid in 2020 in salaris dichter bij hun mannelijke collega’s in de buurt zijn gekomen. Toch ligt hun gemiddelde uurloon nog altijd lager. 

Zo verdienen vrouwen nog altijd 2 euro per uur minder dan mannen, wat gelijkstaat aan zo’n 6 procent. In 2018 was dat nog 8 procent.

Waarom
Lees ook
Waarom vrouwen soms nog steeds minder betaald krijgen dan mannen

20 procent verschil

Voor wat betreft het loonverschil in het bedrijfsleven is er tussen 2018 en 2020 weinig veranderd. Vrouwen verdienen daar 5 euro per uur ofwel 19 procent minder dan mannen met vergelijkbare banen, leeftijd, ervaring en opleidingsniveau.

Voor leidinggevenden gelden andere cijfers. Zo verdienden vrouwelijke managers in dienst van de overheid in 2008 nog 3 euro per uur minder dan mannelijke collega’s. Uit de meest recente cijfers van het CBS blijkt er geen loonverschil meer te zijn. 

Vast of tijdelijk

Maar in het bedrijfsleven verdienen vrouwen nog altijd beduidend minder. Sinds 2008 zijn vrouwen 1 euro per uur opgeschoven, maar het verschil met mannelijke managers bedraagt nog altijd bijna 20 procent.

Beloning
Lees ook
Beloning topbestuurders 40 keer hoger dan salaris gemiddelde medewerker

Het CBS heeft daarnaast voor het eerst onderscheid gemaakt tussen contractsoorten. Daaruit blijkt dat het loonverschil tussen mannen en vrouwen met een contract voor onbepaalde tijd groter is dan wanneer zij een tijdelijk contract zouden hebben. Dat geldt voor zowel het bedrijfsleven als de overheid.