Ga naar de inhoud
Vliegtuig Goedheiligman 1

Sint heeft geen vliegschaamte en komt aan met privéjet

Still uit Sinterklaasjournaal op NPO3. Beeld © Sinterklaasjournaal

De landelijke aankomst van Sinterklaas in Hellevoetsluis was even onzeker, omdat de pakjesboot op weg naar ons land was gezonken. Maar hij is inmiddels in Nederland. De sint kwam met een privéjet, de Goedheiligman 1, was te zien in een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO 3.

Voor veel kinderen en ouders een opluchting, maar het feit dat Sinterklaas voor het vliegtuig koos, leidt ook tot commentaar.

'De sint is geen klimaatpaus'

Op sociale media twitteren mensen onder de hashtag #sinterklaasjournaal tweets als: "Hoop niet dat Sinterklaas op Schiphol landt. Gezien de bagageafhandeling komen die cadeautjes nooit aan." En: "Van een stoomboot naar een vliegtuig. De sint is geen klimaatpaus." De sint wordt verder verweten "geen vliegschaamte" te hebben.

In de tweet hieronder wordt de link gelegd met de klimaatactie op Schiphol van vorig weekend, toen actievoerders van van Greenpeace en Extinction Rebellion zich hadden vastgeketend aan privéjets op Schiphol:

'Jammer, niet met de trein'

ProRail vindt het jammer dat sint niet heeft gekozen voor een ander alternatief en twittert: "Hoera! Sinterklaas is weer in ‘t land. Je zou denken: niets aan de hand. Maar één ding vinden we niet zo fijn. Sinterklaas komt met het vliegtuig, niet met de trein."

Andere mensen vinden het fijn dat Sinterklaas en zijn pieten er toch zijn: "Het komt allemaal goed!" twittert iemand. In het Sinterklaasjournaal was ook te zien dat ook de pakjes zijn aangekomen. Ze rolden keurig van de bagageband op de luchthaven. 

Het feit dat in het Sinterklaasjournaal eerder de zinkende pakjesboot en een drijfnatte goedheiligman te zien waren, kwam hard binnen in menig Nederlandse huiskamer en leidde tot veel bezorgde reacties op sociale media.  

In het Sinterklaasjournaal was verder te zien dat het vliegtuig vanwege drukte op de Nederlandse vliegvelden om moest vliegen richting Duitsland. Maar de hoofdpiet vond nog net op tijd een vliegveld in de buurt van Hellevoetsluis, waar de Goedheiligman 1 veilig kon landen.

Sint werd vervolgens door het Sinterklaasjournaal onthaald op het vliegveld, vanaf waar hij met zijn nieuwe stoomboot - die speciaal voor hem was besteld en gebouwd in Hellevoetsluis - naar de haven van de vestingstad voer.   

NTR
Lees ook:
NTR stelt bange kinderen gerust: het komt goed met Sinterklaas