Ga naar de inhoud
'Niet de bedoeling'

Rond de 1000 avondklokboetes verscheurd door fout bij OM

Handhavers controleerden tijdens de avondklok of mensen wel op straat mochten zijn Beeld © ANP

Rond de duizend overtreders van de avondklok hoeven de boete die is uitgeschreven tijdens de lockdown vorig jaar niet meer te betalen. Het Openbaar Ministerie heeft ze per ongeluk geseponeerd, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD.

De fout werd onlangs ontdekt, maar toen waren al tussen de 900 en 1200 zogenoemde sepots naar de overtreders verstuurd. Het precieze aantal is volgens het OM niet te achterhalen. Het gaat om ongeveer 1 procent van alle uitgeschreven avondklokboetes. De sepots zijn alleen gestuurd naar mensen die het niet eens waren met hun boete en dat wilden laten voorkomen bij een rechter.

'Menselijke fout'

De boetes werden vorig jaar januari uitgedeeld, toen er een avondklok gold om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op overtreding stond een boete van 95 euro. In totaal schreef de politie er meer dan 95.000 uit.

95.000
Lees ook:
95.000 avondklokboetes uitgedeeld, voor 9 miljoen geïncasseerd

Een woordvoerder van het OM spreekt van een 'menselijke fout'. Vanwege de enorme voorraad aan boetes die onder meer door corona en capaciteitsproblemen was ontstaan, lagen veel zaken al lange tijd op de plank. In sommige gevallen seponeert het OM kleine zaken als het er naar uitziet dat de verjaringstermijn niet wordt gehaald, legt de woordvoerster uit.

Het was echter niet de bedoeling dat dit bij de avondklokboetes zou gebeuren, gezien de maatschappelijke impact van de overtreding.