Ga naar de inhoud
87 jaar geworden

Zanger en componist Pierre Kartner (Vader Abraham) overleden

Vader Abraham oogstte internationaal succes én harde kritiek

01:42

Pierre Kartner, ook bekend als Vader Abraham, is dinsdag op 87-jarige leeftijd overleden. Als Vader Abraham was hij een van de succesvolste artiesten in de Nederlandse top 40. Hij is vandaag in Breda begraven.

Het beroemdst werd hij met 'Het kleine café aan de haven' en 'Het Smurfenlied', dat in 1977 op nummer 1 binnenkwam in de Top 40 en een wereldwijd succes werd:

Schrijver

Kartner had heel veel succes als componist en producer. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor klassiekers als ‘Manuela' van Jacques Herb en ‘Hij was maar een clown’ door Ben Cramer. Voor Corry en de Rekels schreef hij in de jaren 60 ‘Huilen is voor jou te laat'.

Sieneke

In 2010 baarde Kartner opzien met de selectieprocedure voor de Nederlandse inzending van het Songfestival. Vier zangers deden mee met hetzelfde nummer van Kartner 'Ik ben verliefd (sha-la-lie)' Hij koos uiteindelijk voor Sieneke, terwijl het publiek de voorkeur gaf aan een andere kandidaat.

De zangeres reageert op de dood van haar mentor: "Het nieuws kwam voor mij toch nog onverwacht. Je weet natuurlijk dat hij een man op leeftijd is, maar met zulke grootheden heb je toch altijd het gevoel: die blijven altijd bestaan."

Sieneke: 'Vorig jaar kreeg ik nog een heel lief mailtje van hem'

Trots

Sieneke had Kartner al een paar jaar niet meer gezien. "Hij kwam ook niet meer in de media de afgelopen jaren, maar vorig jaar kreeg ik nog wel een heel lief mailtje van hem.

Hij had naar het programma Iedereen had het erover gekeken. Daar kwam ik in voor. En hij vertelde me hoe trots hij op me was. Dat was echt weer heel fijn."

Burgemeester

Op sociale media zijn veel reacties op de dood van de geliefde zanger. Burgemeester Paul Depla van Breda, waar Kartner bijna zijn hele leven woonde, schreef op Twitter:'Wie is er niet mee opgegroeid? Breda verliest een markant persoon.'

Ook buitenlandse media melden de dood van Vader Abraham. Ook in Duitsland is aandacht voor 'Der Schlümpfe Sänger': 'Miljoenen kinderen zijn met zijn lied opgegroeid', schrijft de Saarbrücker Zeitung.

Zangeres Hanny, die in 1972 de plaats innam van Corry Konings bij de Rekels, denkt met veel liefde terug aan Kartner. Ze hadden samen veel hits, waarvan 'Maar vanavond heb ik hoofdpijn' de bekendste is. 'Dank je voor zoveel hits', schrijft ze op Twitter.