Ga naar de inhoud
Belangenbehartiger Stichting IZZ

Eén op de vijf zorgmedewerkers mijdt zelf zorg, vrees voor hoge kosten

Fysiotherapie. Beeld © ANP

Eén op de vijf zorgmedewerkers mijdt zelf zorg omdat ze bang zijn voor de kosten van een behandeling. En zes op de tien zorgmedewerkers overwegen de zorg te verlaten, onder meer omdat ze er niet van rond kunnen komen.

Dat blijkt uit onderzoek van belangenbehartiger Stichting IZZ, die 2640 van haar leden bevroeg.

Werkdruk en administratie

Eerder werden werkdruk en administratieve rompslomp als voornaamste redenen voor vertrek genoemd. Van de zorgmedewerkers vindt 69 procent van de deelnemers aan het onderzoek het werk fysiek zwaar en 84 procent van de respondenten emotioneel heftig.

Daardoor denkt iets meer dan de helft ook meer zorg als fysiotherapie en mentale ondersteuning nodig te kunnen hebben dan mensen met andere banen. En daar komen dan zorgen om de financiën nog eens bij.

'CZ
Lees ook
'CZ verhoogt premie met 45 euro, maar grenzen zorgsysteem bereikt'

Hoog risico

"Zorgmedewerkers hebben een vitaal beroep met een hoog risico en vallen daarmee in de categorie 'hoogrisicoberoep'", waarschuwt Roland Kip, directeur Stichting IZZ. Hij noemt het 'verontrustend' als juist zorgmedewerkers meer gaan bezuinigen op hun gezondheid, want dat is niet alleen slecht voor henzelf maar ook voor de al met personeelstekorten kampende zorg.

"In andere publieke functies worden hoge arbeidsrisico’s ook afgedekt door de overheid", zegt Kip, die aan compensatie van het verplichte eigen risico voor zorgmedewerkers denkt 'zodat ze beter beschermd zijn als ze ziek worden en uitvallen'.

Bekijk ook: Dit jaar switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34
Dit weekend verloopt de deadline voor zorgverzekeraars. Op 12 november moeten zij de nieuwe premiebedragen voor komend jaar bekend maken. Vanaf dat moment kunnen mensen dus weer vergelijken.