Ga naar de inhoud
Toegankelijkheid onder druk

'CZ verhoogt premie met 45 euro, maar grenzen zorgsysteem bereikt'

Een buikoperatie Beeld © ANP

CZ, met 3,7 miljoen verzekerden de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland, gooit de premie van zijn meest gekozen zorgverzekering in januari met 45 euro per jaar omhoog. Dat betekent een stijging van 3,75 euro per maand.

Maar zorg die altijd voor iedereen toegankelijk is, kan de zorgverzekeraar niet meer beloven, zegt bestuursvoorzitter Joep de Groot in De Telegraaf.

Grenzen bereikt

Zorgverzekeraars hebben weliswaar een zorgplicht, maar het lukt niet om de wachtlijsten in de zorg weg te werken. De grenzen van het zorgsysteem zijn volgens De Groot bereikt

Bij het bepalen van de hoogte van de zorgpremie voor komend jaar moeten zorgverzekeraars meer dan ooit balanceren tussen aan de ene kant de oplopende zorgkosten en de hogere salarissen van zorgmedewerkers die betaald moeten worden en aan de andere kant de betaalbaarheid van de premie voor de verzekerden. Nu al kunnen steeds meer Nederlanders hun zorgpremie niet betalen.

Dan
Lees ook
Dan maar geen zorgverzekering: minima zien schulden stijgen

Premie niet kunnen betalen

Dat blijkt ook uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer. Bijna de helft van de Nederlanders, 43 procent, is bang de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. En 40 procent gaat daarom rondkijken of ze bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit zijn. 

Waarnaar je dan moet kijken, leggen we uit in deze video:

Switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34
In 'Z zoekt uit' nemen we een paar thema’s onder de loep

Morgen, 12 november, moeten alle verzekeraars hun tarieven voor de basis- en aanvullende zorgverzekering naar buiten hebben gebracht. Dan kan er zes weken lang worden vergeleken en overgestapt. 

Vergrijzing

CZ-topman De Groot zegt 'een flink stuk eigen vermogen' te hebben ingezet om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden. Maar daar is een grens aan, zegt hij. Op de lange termijn moet er iets gebeuren om de stijgende zorgkosten en premies te beteugelen.

Door de vergrijzing neemt de zorgvraag steeds meer toe, terwijl het aantal handen om extra zorg te leveren achterblijft.

'Vier
Lees ook
'Vier op de tien willen hogere zorgpremie voor ongezonde levensstijl'

Reorganisatie nodig

Hij wil dan ook snel een reorganisatie van de zorg, waarbij hij veel verwacht van het Integraal Zorgakkoord. Zo zullen vragen die niet bij de zorgverzekeraars horen vaker in het sociale domein belanden. Ook zal er strenger gekeken worden of bepaalde behandelingen wel gewenst zijn. 

Maar het zijn in elk geval volgens De Groot geen maatregelen die de kosten op korte termijn drukken. Wel vindt hij dat hoe langer er gewacht wordt met het hervormen van de zorg, des te groter de opgave zal worden.

In
Lees ook
In België betaal je 100 euro aan zorgpremie, per jaar