Ga naar de inhoud
Pruik of geen pruik?

Intocht Sinterklaas in Culemborg geschrapt om discussie over Zwarte Piet

Een sinterklaasviering vorig jaar op een basisschool in Rotterdam. Beeld © ANP

Het Sinterklaascomité in Culemborg heeft de intocht van Sinterklaas afgeblazen vanwege een discussie over Zwarte Piet. Dat bij de intocht zowel zwarte pieten als roetveegpieten zouden zijn, zou volgens de burgemeester een veiligheidsrisico met zich hebben meegebracht.

Dat zegt Ton Gommans van het Sinterklaascomité na een bericht in het AD. De burgemeester zou gisteren, in een gesprek met onder anderen Gommans, hebben aangegeven dat een actiegroep als Kick Out Zwarte Piet zou kunnen komen protesteren.

'Meebuigen' met trend

Gommans stelt dat het comité al had besloten 'mee te buigen' met de landelijke trend waarbij zwarte pieten verdwijnen bij het sinterklaasfeest. 

Het comité zegt op zijn website dat 'een transitie van Zwarte Piet naar roetveegpiet zónder kroeshaar' geen stap is 'die je zo maar even kunt nemen in een team van ruim veertig enthousiaste mensen, die zich de afgelopen jaren, als Zwarte Piet dus anoniem, vol enthousiasme belangeloos hebben ingezet voor dit geweldige kinderfeest'.

'Te
Lees ook:
'Te spannend' Sinterklaasjournaal levert huilende kijkers op

Zonder pruik zou de anonimiteit weg zijn, zegt Gommans. "Er zitten vrijwilligers bij die werken op kinderdagverblijven, ja die zijn dan herkenbaar."

Hij stelt niet te hebben overwogen alleen roetveegpieten in te zetten. "Die mogen ook geen kroeshaar dragen. Ja, en dan wordt het geel, groen of paars haar en kan je net zo goed carnaval gaan vieren." Bij de gemeente was vanavond niemand bereikbaar voor commentaar.

'Gezwicht voor maatschappelijke discussie'

In Druten organiseert de Stichting Vrienden van Sinterklaas ook geen intocht vanwege de discussie rondom zwarte pieten, melden lokale media.

"Ondanks dat het overgrote deel van de inwoners van Druten Zwarte Piet een warm hart toedraagt", schrijft de stichting op haar site, "staan we toch voor het voldongen feit dat de scholen in Druten zijn gezwicht voor de maatschappelijke discussie en voor roetveegpiet hebben gekozen. De V.V.S.D. kan helaas niet aan dit verzoek voldoen. Dit heeft tot gevolg dat wij de scholen niet meer mogen bezoeken. Alle gelovige kinderen zullen nu gaan opgroeien met roetveegpiet."

De stichting zegt alleen nog huis- en bedrijfsbezoeken af te leggen, mits daarbij zwarte pieten welkom zijn.

Huisbezoeken
Lees ook:
Huisbezoeken Sint en Piet ondanks inflatie razend populair