De 45-jarige Leon van M. uit Brielle is vrijgesproken van de moord op Caroline van Toledo in 2005. De vrouw werd dood gevonden in de kofferbak van haar auto, die volledig was uitgebrand. Ook haar huis was in brand gestoken.
In hoger beroep werd vorige maand twintig jaar cel geëist tegen de man. Maar volgens het gerechtshof in Den Haag is het bewijs tegen Van M. niet geleverd.
De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Van M. in 2019 tot vijftien jaar cel, na een eis van twintig jaar. Hij heeft altijd ontkend dat hij iets met de moord te maken heeft gehad.
De nabestaanden die vandaag aanwezig waren bij de uitspraak, waren erg emotioneel. Het hof zei begrip te hebben voor de voor hen onbevredigende uitkomst van de zaak.
De 35-jarige Caroline van Toledo werd in de vroege ochtend van 3 september 2005 in haar huis in Oostvoorne overvallen, mishandeld en daarna in de kofferbak van haar eigen auto gestopt.
Levend verbrand
De rechter achtte bewezen dat Van M. haar vanaf haar huis in Oostvoorne in haar eigen auto naar recreatiegebied Kruininger Gors heeft gereden. Daarna zou M. de auto met benzine in brand hebben gestoken, waardoor Van Toledo levend verbrandde.
Het OM denkt dat het de dader te doen was om een sleutel van de apotheek waar Van Toledo werkte, om daar verdovende middelen te halen.
De politie hield in 2005 eerst vijf andere verdachten aan, maar dit leidde niet tot vervolging. In een hernieuwd onderzoek in 2007 werd Van M. opgepakt. In 2008 kwam hij weer op vrije voeten. Pas in 2017 kreeg de verdenking tegen hem opnieuw gestalte, in de vorm van DNA-onderzoek.
Maar het DNA-onderzoek leverde geen sluitend bewijs op. Bovendien nam de kritiek van andere deskundigen, waaronder die van het Nederlands Forensisch Instituut, op de gebruikte onderzoeksmethoden steeds verder toe.
Kabelbinders
Het hof kwam tot de conclusie dat het DNA-onderzoek 'te veel onzekerheden bevat' en sloot de onderzoeksresultaten uit van het bewijs.
Kabelbinders die zouden zijn gebruikt om Van Toledo te boeien vormden een ander deel van het bewijs van het Openbaar Ministerie. Soortgelijke binders zijn gevonden in de schuur van de ouders van Van M. Voor het hof is niet bewezen dat het ook precies dezelfde binders zijn geweest.

Daar bleef het niet bij. Het hof sprak Van M. vandaag ook vrij voor andere verdenkingen.
Volgens het OM heeft de man een paar honderd euro gepind met de bankpas van het slachtoffer, maar volgens het hof is niet komen vast te staan dat hij dat is geweest. Ook voor de brandstichting in een bedrijfspand in Oostvoorne in 2003 is volgens het hof geen bewijs tegen Van M.
