Ga naar de inhoud
Máxima voorzitter

Onderzoek naar herkomst van koloniale objecten in Koninklijke Verzamelingen

Indonesië vroeg Nederland om teruggave van de collectie Dubois in Naturalis. Beeld © ANP

De stichting die het erfgoed van het Koninklijk Huis beheert laat onafhankelijk onderzoek doen naar de herkomst van koloniale objecten in de verzameling. Dat laat de stichting, waar koningin Máxima de voorzitter is, weten. "Het onderzoek is essentieel bij het beantwoorden van de vraag over rechtmatigheid en rechtvaardigheid van het beheren van deze objecten."

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de koloniale herkomst van veel stukken in Nederlandse musea. Indonesië heeft Nederland vorige maand gevraagd om acht kunststukken en collecties terug te geven aan het land. Het gaat daarbij onder meer om stukken uit de collectie Dubois in Naturalis. 

In september was staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu op bezoek in Indonesië. Er werd toen onder meer over dit onderwerp gesproken. Een onafhankelijke commissie gaat verzoeken beoordelen die gaan over teruggave van koloniale kunststukken en collecties.

Teruggeven

Vanaf december gaat deze commissie, onder leiding van jurist Lilian Gonçalves-Ho Kang You, aan het werk. Zij oordeelde eerder in een adviesrapport dat roofkunst onvoorwaardelijk moet worden teruggeven aan het land van herkomst. 

Commissie
Lees ook:
Commissie pleit voor teruggave roofkunst uit ex-koloniën

Het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau (SHVON) heeft een commissie benoemd voor de begeleiding van het onderzoek. Deze commissie selecteert een of meerdere onderzoekers voor het onderzoek. 

De Koninklijke Verzamelingen zijn particulier bezit. Maar de aanbevelingen van de onderzoekscommissie zullen 'zoveel mogelijk aansluiting zoeken' met het beleid voor koloniale collecties van de overheid.

Naar verwachting neemt het onderzoek minimaal 1,5 jaar in beslag.