Ga naar de inhoud
Loonkloof tussen vrouw en man

Mirjam krijgt 113.000 euro omdat ze veel minder verdiende dan mannelijke collega

Mirjam Admiraal. Beeld © Jinek

Wat doe je als je erachter komt dat je mannelijke collega die jonger is én minder ervaring heeft 1000 euro per maand meer krijgt dan jij voor hetzelfde werk? Eerder wilde Mirjam Admiraal anoniem blijven, maar gister vertelde ze in talkshow Jinek toch haar verhaal.

Mirjam Admiraal begon in 2019 bij webwinkel Wehkamp als bedrijfsjurist, een paar maanden later werd haar jongere collega aangenomen. Een man met minder juridische ervaring dan zij.

Het was tijdens een open gesprek met wat collega's over salarissen dat ze er toevallig achter kwam dat hij meer salaris kreeg. Hoeveel meer werd toen niet duidelijk, dat wilde hij niet zeggen.

'Dat was wel even een shock' 

Enige tijd later vroeg ze haar leidinggevende of het echt waar was van dat verschil en geen grapje. Want met dat laatste hield ze ergens ook nog rekening. Haar chef bevestigde dat het waar was, en Mirjam vroeg naar het bedrag. "Ze zei: nou, het is ook wel echt zo veel dat ik het ook erg oneerlijk vind." 

Er ging nog enige tijd overheen voordat Mirjam te weten kwam dat het verschil 1000 euro per maand was. "Dat was wel even een shock. Ik had het idee dat het 200 of 300 zou zijn", vertelt ze in het fragment hieronder.

Wat doe je wanneer je mannelijke collega meer verdient?

03:51

Mirjam vroeg meerdere keren aan haar leidinggevende om wat aan het verschil te doen, maar actie bleef uit. Tot eind 2020, toen beloofde Wehkamp haar salaris gelijk te trekken. Alleen volgde een paar dagen later een telefoontje met een totaal andere boodschap: haar contract zou mogelijk niet verlengd worden omdat ze niet goed functioneerde en haar houding niet goed was.

De gespannen situatie werd een conflict en Mirjam kwam in een burn-out terecht waar ze lang last van hield, ook nadat haar contract afgelopen was. Ze besloot het niet te laten rusten en spande een rechtszaak aan tegen haar oud-werkgever.

Loonkloof
Lees ook:
Loonkloof wordt iets smaller: 'Hoopvol gestemd'

Die verloor ze, maar ze ging in hoger beroep. Die tweede uitspraak zou binnenkort zijn, maar onlangs besloot Wehkamp haar 113.000 euro te betalen, als een schikking. Dat bedrag staat voor het verschil aan salaris plus een ontslagvergoeding.

"Voor mij is dat hetzelfde als toegeven", zegt Mirjam erover in Jinek. "Wat ze me nu betalen is hoger dan ik gevraagd had in de rechtszaak."

'Geen sprake van schuld'

Jinek heeft Wehkamp om een reactie gevraagd. Het bedrijf zei dat geen sprake is van schuld of aansprakelijkheid, maar dat het doel van het bedrijf was om er samen uit te komen en dat de zaak hiermee nu is afgelopen. 

Bekijk ook: Keihard nodig én dik salaris: hoezo 'maar' mbo?

02:28
Het mbo krijgt er tot en met 2027 flink meer geld bij van het kabinet: 4,4 miljard euro. Er is momenteel een schreeuwend tekort aan vakmensen. "Wij zijn keihard nodig", weten de technische studenten van Technova in Ede.