Ga naar de inhoud
'Misleidend'

Nieuwe campagne tegen tabaksindustrie: 'Jongeren worden doelbewust misleid'

Archieffoto. Beeld © Getty

Een rookvrije generatie was de bedoeling, maar veel jongeren gebruiken e-sigaretten, ook wel vapes genoemd. Volgens de anti-rooklobby komt dat doordat de tabaksindustrie jongeren probeert te verleiden. KWF, het Longfonds en de Hartstichting maken zich zorgen en starten daarom een campagne.

Door smaakjes toe te voegen aan vapes en door jonge influencers in te zetten worden de e-sigaretten nog aantrekkelijker gemaakt.

De campagne 'Doei Tabaksindustrie' is bedoeld om samen met jongeren ervoor te zorgen dat de tabaksindustrie geen plek meer heeft in de samenleving.

Volgens onderzoek van de fondsen is een meerderheid van de jongeren helemaal klaar met de tabaksindustrie. Toch maken veel jongeren gebruik van zogeheten vapes, e-sigaretten die door de tabaksindustrie als het gezondere alternatief worden aanbevolen.  

Niet bewust

Ook zijn veel jongeren onder de 18 zich er niet van bewust dat de tabaksindustrie hen probeert te verleiden met deze alternatieven, zo geeft hetzelfde onderzoek aan. 

Deze
Lees ook:
Deze verstokte rokers lukte het om te stoppen: 'Nu stuk minder stress'

Carla van Gils, directeur van het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF), is strijdvaardig. ''Met het platform Doei Tabaksindustrie willen we de misstanden van de tabaksindustrie onder de aandacht brengen en een beweging creëren voor iedereen die strijdt voor een maatschappij zonder tabaksindustrie.''

Makkelijk slachtoffer

Dat veel jongeren zich nauwelijks bewust zijn van die verleiding maakt hen een makkelijk slachtoffer van de tabaksindustrie, volgens Van Gils. ''Deze industrie doet er alles aan om kinderen te laten beginnen met roken. Bijvoorbeeld door producten te ontwikkelen zoals e-sigaretten/vapes met aantrekkelijke smaakjes.''

Jaarlijks overlijden alleen al in Nederland zo'n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. 

Waarom
Lees ook:
Waarom is de e-sigaret zo populair onder jongeren? En zes andere vragen over vapen