Ga naar de inhoud
Jaloezie

OM eist 18 jaar cel in 'weerzinwekkende' moordzaak Ichelle (29)

Ichelle van de Velde. Beeld © Politie

Het Openbaar Ministerie heeft achttien jaar celstraf geëist tegen de 46-jarige Sandra H. uit Zeeland. De geboren Belgische wordt beschuldigd van moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde door haar op 15 december 2020 te wurgen. Ook wordt ze verdacht van het in stukken hakken van het lichaam van Ichelle.

Volgens de officier van justitie voelde H. zich 'bedrogen' door het slachtoffer, omdat haar toenmalige echtgenoot en Van de Velde tijdens een kortstondige driehoeksrelatie in de weken ervoor 'smoorverliefd' waren geworden op elkaar.

"Ze moest lijdzaam toezien, voelde zich verraden en was kwaad", zei de officier vandaag in de rechtbank van Middelburg. "Mogelijk is haar woede die ochtend tot uitbarsting gekomen kort nadat ze de WhatsAppberichten had gelezen tussen Ichelle en haar echtgenoot. Haar idee was: 'Als ik Ichelle niet kan krijgen, dan jij ook niet'."

Moordverdachte
Lees ook:
Moordverdachte bekent wurgen Ichelle na ruzie: 'Alles zag zwart voor ogen'

H. verborg het lichaam wekenlang in haar spirituele winkel in Oostburg. Met een hakbijl en zaag sneed H. het lichaam in stukken en dumpte dat in vuilniszakken in een kanaal.

'Mensonterend'

"Mensonterend en weerzinwekkend", aldus het OM, dat op advies van deskundigen geen tbs eiste, maar bij de rechters wel aandrong op het opleggen van een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. "Voor langdurig controle en toezicht als ze vrijkomt".

Politie:
Lees ook:
Politie: bij zoektocht gevonden lichaam is van vermiste Ichelle (29)

Gisteren vertelde H. zelf in de rechtszaal dat ze Ichelle 'zachtjes' had gewurgd na een ruzie. Volgens H. dronken zij en het slachtoffer uit Oostburg op 15 december 2020 koffie in de keuken van haar spirituele winkel en rookten ze sigaretten. Daarbij zouden de vrouwen 'in discussie zijn geraakt'.

'Zwart voor mijn ogen'

De Belgische claimde dat Van de Velde haar duwde, waardoor ze op de grond viel en haar pink bezeerde. "Ik duwde terug en toen is Ichelles hoofd tegen de rand van de verwarming gevallen", vertelde H. aan de rechters.

Volgens H. 'was Ichelle bewusteloos en ademde ze bijna niet meer'. "Ik ben op de grond gaan zitten en heb haar omgedraaid. Ik kon niet meer nuchter nadenken. Alles zag zwart voor mijn ogen. Ik raakte in paniek. Toen heb ik zachtjes haar keel dichtgeknepen."

Het OM stelt dat H. liegt en het slachtoffer in de keuken van haar winkel met een 'stomp voorwerp' op haar hoofd sloeg, waardoor de aanzienlijk langere en zwaardere Van de Velde 'weerloos' werd. Daarna zou H. haar rivale hebben vastgebonden en verstikt.