Ga naar de inhoud
Energiecrisis

Eigen huis? Dan ga je veel meer waterschapsbelasting betalen

Een waterzuiveringsinstallatie. Beeld © ANP

Huiseigenaren gaan komend jaar veel meer waterschapsbelasting betalen. De prijs gaat gemiddeld met 30 euro omhoog. Ter vergelijking: vorig jaar steeg de waterschapsbelasting met 9 euro.

De Unie van Waterschappen vroeg 21 verschillende waterschappen naar de nieuwe prijzen. De grote stijging wordt volgens de koepelorganisatie onder meer veroorzaakt door klimaatverandering. Daarnaast hebben ook de waterschappen – net zoals de rest van Nederland – te maken met hoge energieprijzen.

Hoge energieprijzen

Volgens bestuurslid van de Unie Vincent Lokin zijn sommige waterschappen twee en soms wel bijna drie keer zoveel gaan betalen voor de energie die zij inkopen.

"Bij sommige waterschappen loopt een contract met lage vaste prijzen nog door, maar andere waterschappen waren genoodzaakt onlangs een nieuw contract met veel hogere tarieven af te sluiten."

Waterschappen
Lees ook:
Waterschappen eisen actie kabinet: 'Miljoen nieuwe huizen moeten geschikt zijn voor extremer weer'

Ook zegt Lokin dat het werk van de waterschappen steeds ingewikkelder wordt door bijvoorbeeld extremer weer, hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater.

Hoe hoog de waterschapsbelastingen precies zullen zijn, verschilt van waterschap tot waterschap. De definitieve tarieven moeten nog worden vastgesteld.

Bekijk ook: zo veel water kan ons riool aan

02:25
Er zijn steeds vaker extreme buien. Wij leggen je uit hoeveel water ons riool eigenlijk aan kan.