Ga naar de inhoud
Tot 100 mensen gestuurd

Nederlandse militairen gaan Oekraïners opleiden bij EU-trainingsmissie

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nederland is van plan om zo'n 50 tot 100 militairen af te staan voor de Europese missie waarbij Oekraïense militairen worden opgeleid. Dit heeft Kajsa Ollongren, minister van Defensie, bekendgemaakt. Dit aantal komt bovenop de 90 militairen die momenteel al in het Verenigd Koninkrijk Oekraïense militairen opleiden.

De bedoeling is dat tijdens het trainingsprogramma veel zal worden samengewerkt met Duitse militairen. De trainingsmissie zal ook voornamelijk plaatsvinden in Duitsland en Polen. Wanneer de trainingen beginnen, is nog niet bekend.

De militairen zullen onder meer op medisch gebied lesgeven en kennis bijbrengen over het opruimen van explosieven. Ook gaat het om tactische en technische training in wapensystemen en het opleiden van staffunctionarissen van bataljons en brigades.

Nederland
Lees meer:
Nederland gaat Oekraïense militairen trainen in Verenigd Koninkrijk

De actie maakt onderdeel uit van de EU Military Assistance Mission. Alle EU-landen gingen vorige maand akkoord hiermee. Die afspraken werden gemaakt omdat de verwachting is dat de oorlog in Oekraine voorlopig nog lijkt voort te duren. Ook heeft Kiev regelmatig aangegeven behoefte te hebben aan een grootschalige trainingsmissie.

Het doel van de EU is om 15.000 Oekraïners een militaire basis- of specialistische training te geven.