Ga naar de inhoud
Opstootje na wedstrijd

Vechtende spelers Ajax en PSV komen weg zonder straf: 'Maar we zijn er niet blij mee'

Na de wedstrijd sloeg de vlam in de pan bij sommige spelers. Beeld © ANP

De KNVB zet vooralsnog geen vervolgstappen tegen de spelers van Ajax en PSV die elkaar zondag na de wedstrijd in de haren vlogen. Het is volgens de KNVB moeilijk vast te stellen of het strafbaar is wat er is gebeurd. "Maar we zijn hier absoluut niet blij mee", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

De topper tussen Ajax en PSV verliep zondag de hele wedstrijd al onrustig, maar na het laatste fluitsignaal sloeg de vlam echt in de pan. Zo is op verschillende beelden te zien hoe PSV-speler Ramalho Ajacied Alvarez agressief achter zich aan kreeg, waarna ook Klaassen zich ermee begon te bemoeien. 

Ook wordt een beeld van Ajacied Steven Berghuis veelvuldig gedeeld, waarop zijn vinger op het oog van PSV'er Veerman zit. Op sociale media wordt door sommigen opgeroepen om de betrokken spelers te laten schorsen.

De KNVB laat nu aan RTL Nieuws weten dat er gisteren uitvoerig overleg is geweest over de wedstrijd tussen Ajax en PSV. "Er is lang gesproken over de situatie na de wedstrijd. Wij hebben geconstateerd dat er duw- en trekwerk heeft plaatsgevonden. Dat ziet er heel lelijk uit en is moreel verwerpelijk gedrag. Maar dat komt echter niet altijd in aanmerking voor een tuchtrechtelijke procedure."

Volgens de KNVB is het in dit geval moeilijk vast te stellen of het strafbaar is wat er is gebeurd, en daarom zet zij vooralsnog geen vervolgstappen in gang.

'Slecht voorbeeld'

"Maar wij vinden dit - net als iedereen - geen reclame voor het voetbal en het is zeker ook een slecht voorbeeld voor anderen, met name voor de jeugd. Dit is de lelijke kant van voetbal."

Na de wedstrijd toonde Berghuis weinig spijt van zijn daden. Zo vroeg de NOS in een interview of hij zich schaamde voor wat hij zojuist had gedaan. "Nee", zei Berghuis. "Het is emotie. Er staat veel op het spel en in eigen huis, voor 50.000 man, wil je gewoon niet verliezen."

'Lekker opstootje'

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij noemde het agressieve gedrag van de spelers tijdens de persconferentie na de wedstrijd zelfs 'een lekker opstootje'. "Dat hoort ook bij zo'n wedstrijd."

De KNVB benadrukt dat in de week na een wedstrijd altijd nog nieuwe informatie boven kan komen en er dan alsnog actie kan worden ondernomen richting betrokken spelers.