Vanochtend verschijnt langs de Provincialeweg in het Noord-Hollandse Hoorn de allereerste flexflitser van Nederland. Deze flitspaal is een initiatief van de politie om hardrijders op gevaarlijke wegen te beboeten. Voor het einde van het jaar moeten er twintig van dit soort makkelijk verplaatsbare flitspalen door heel Nederland staan.
De flitspaal wordt vanochtend geplaatst langs de drukke weg in Hoorn waar vaak te hard gereden wordt en de afgelopen jaren meerdere ernstige ongevallen plaatsvonden.
Kán succesvol zijn
Deze en volgende maand verschijnen ook in Bergen op Zoom, Amsterdam, Venlo en Soest flexflitsers. De verplaatsbare flitspalen blijven in principe twee maanden staan en controleren 24 uur per dag de snelheid van weggebruikers.
"Dat er op het gebied van verkeersveiligheid zo'n tijdelijke maatregel wordt genomen, dat ken ik eigenlijk niet", zegt verkeerspsycholoog Matthijs Dicke-Ogenia tegen RTL Nieuws. Hij denkt dat de maatregel succesvol kán zijn, maar alleen als je weggebruikers ook op de beweegredenen erachter wijst.
"Zet je alleen twee maanden een flitser neer, dan gaan mensen hun oude gedrag vertonen zodra deze weer weg is", legt Dicke-Ogenia uit.

Flexflitsers vormen een aanvulling op de vaste flitsers en de mobiele radar van de politie. Ze zijn volgens een woordvoerster van het OM gemakkelijk te plaatsen en te verhuizen, omdat ze werken met eigen accu's zodat er geen stroomvoorziening nodig is.
OM: succesvolle pilots
Het OM zegt succesvolle pilots te hebben gedaan met het nieuwe fenomeen, zodat de verplaatsbare flitsers nu in heel Nederland worden ingezet. Volgend jaar komen er nog eens dertig exemplaren bij.
De flexflitsers moeten op 150 verschillende locaties de snelheid van weggebruikers beter handhaven, vooral op plekken waar het risico op ongelukken op kruisingen en oversteekplaatsen groot is. Het doel ervan is het aantal hardrijders terug te dringen en daarmee het aantal verkeersslachtoffers.
Klein groepje notoire hardrijders
Zo'n 60 procent van alle weggebruikers houdt zich altijd aan de snelheid, dan is er een groep die er iets boven zit en er is een klein groepje notoire hardrijders, zegt Dicke-Ogenia. Dat zij hun rijgedrag door zo'n flexflitser aanpassen is 'zeker mogelijk, maar wel heel moeilijk', aldus de verkeerspsycholoog.
